KOLAČI

IZLEČITE RAVNO STOPALO KOD DECE ZAUVEK: VEŽBE DOKTORA BUBNOVSKOG KOJE SU NAPRAVILE REVOLUCIJU

Podijelite sa prijateljima

IZLEČITE RAVNO STOPALO KOD DECE

IZLEČITE RAVNO STOPALO KOD DECE
IZLEČITE RAVNO STOPALO KOD DECE

Ravno stopalo je ono koje se deformiše tako da ne može normalno da se savija. Ozbiljan problem dovodi do nepravilne raspodele opterećenja prilikom hodanja, rane artroze i jakih bolova u zglobovima.

Izvođenje posebnih vežbi poboljša stanje ligamenata, smanjuje manifestaciju patologije…

Terapeutska gimnastika se preporučuje u bilo kojoj fazi ravnih stopala. Kada se dijagnostikuje bolest, lekari preporučuju nošenje ortopedske obuće, fizioterapiju i svakodnevnu gimnastiku. Na 1 stepenu spuštenosti stopala izvodite sledeće vežbe:

1.  Sedite na stolicu, odmarajte sa rukama iza leđa radi ravnoteže. Istegnite noge, polako vrtite stopala u smeru kazaljke na satu i to 10 puta. Nakon toga obrnite smer.

2. U sedećem položaju savite stopala nagore, a zatim prema petama. Držite 1 do  2 sekunde pa promenite položaj.

3. Sedeći na stolici ili sofi, valjajte tenisku lopticu stopalom. Ako je moguće, koristite i masažer za stopala koji deluje na aktivne tačke.

4. Pomoću nožnih prstiju podižite raštrkane olovke ili druge predmete sa poda. Najmanje 10 komada po stopalu.

Tokom dana, često pravite pauze, rotirajte stopalom. Ovo poboljšava protok krvi, sprečava zagušenje limfe, eliminiše bol. Radite vežbe dok sedite uveče i gledate omiljeni tv program.

Kako biste postigli najbolje rezultate, pridržavajte se i ovoga:

POPULARNO:  NAJKREMASTIJE LEDENE KOCKE

Polako se podižite na prste zadržavajući se u tom položaju 1 do 2 sekunde. Zatim, stanite na pete pa zdržite se sekund ili dva. Ponovite ovo 20 do 30 puta tokom dana.

Stanite duž dugog štapa bosom nogom, simulirajući hod po žici. Pustite decu da što više hodaju bosi tokom leta. 

Gimnastika doktora Bubnovskog za ravna stopala:

Poznati doktor Sergej Bubnovski nudi ličnu metodu lečenja ravnih stopala u bilo kom dobu. Veruje da bolest slabi lukove stopala, koji deluju kao amortizeri. Ovo postaje uzrok poremećaja cirkulacije, upale zgloba kuka ili kolena, artroze, venske insuficijencije, tromboflebitisa ekstremiteta.

Sergej Bubnovski razvio je gimnastiku koja uzima u obzir komplikacije vaskularnih i srčanih problema.

Prema Bubnovskom oni koji pate od ravnih stopala moraju da izvode sledeće vežbe:

– Lezite na pod, opustite leđa i ruke, ispravite noge. Pokušajte da savijete palac na stopalu, polako ga povlačeći nazad do kraja. Izvedite ovu vežbu 15 puta za svaku nogu.

– Pritisnite stisnite prste u noga kao da pokušavate nešto da uhvatite prstima. Ovo oslobađa stopalo od naprezanja.

Doktor Bubnovski predlaže da se male bebe preventivno vežbaju, a kada napune 6 meseci, pa na dalje,  da se oslanjaju na neravnu podlogu od šljunka, peska ili kestena.

Izvor: stil