SAVJETI ZANIMLJIVO

IMUNOLOG DR SRĐA JANKOVIĆ: EVO ZAŠTO SADA I MLADI UMIRU OD KORONE

Podijelite sa prijateljima

IMUNOLOG DR SRĐA JANKOVIĆ

IMUNOLOG DR SRĐA JANKOVIĆ
IMUNOLOG DR SRĐA JANKOVIĆ O KORONI

Imunolog dr Srđa Janković, član Kriznog štaba vlade Srbije za borbu protiv virusa korona, objasnio je razloge porasta žrtava Covida 19 među mladima.

Dr Janković je istako da postoji faktor rizika kojem oni mogu da budu izloženi, a da toga nisu ni svesni.

On je objasnio da je smrtnost mladih osoba od virusa Covid 19 i kod nas i u svetu i dalje u najvećem broju slučajeva povezan sa nekim pridruženim oboljenjima, koja su već narušila imuni sistem pacijenta, što je “plodno tle” da korona podivlja u organizmu.

Međutim, to nije isključivo pravilo – i to potvrđuje porast smrtnih slučajeva od korona virusa među mlađom populacijom i kod nas i u svetu.

“Ne mora ništa da znači. Osobe koje imaju hronična oboljenja koja slabe imuni sistem i organizam sigurno i dalje imaju pojačan rizik od od nepovoljnog ishoda infekcije viruom Covid 19, ali postoji i ona nevidljiva predispozicija.

POPULARNO:  NAPRAVITE DOMAĆI LEK ZA RESPIRATORNE TEGOBE: OVAJ SIRUP ČISTI PLUĆA I ZAUSTAVLJA KAŠALJ PREKO NOĆI

Neko prosto može da ima takav genetski sklop, takav organizam koji ima određenu slabu tačku i dok ta tačka nije napadnuta – osoba neće ni znati da je ima.

To je taj fenomen Ahilove pete ili za mlađe čitaoce, koji vole Tolkina, ja uvek pričam o zmaju Šmaugu, koji ima neprobojni oklop osim na jednom mestu – i baš na tom mestu ga pogodi strela.

Mi ne poznajemo svoj imunološki sistem i da li on i gde ima Šmaugovih rupa, ali sigurno je da ih jedna grupa ljudi ima”, objasnio je dr Janković.

Među novoobolelima od virusa Covid 19 u Srbiji prednjači mlađa populacija (20 – 40 godina), a epidemiolozi kao razlog tome navode nepridržavanje mera – pre svega nošenja zaštitne opreme i držanja socijalne distance.

Izvor: Stil.kurir.rs/Blicžena