SLANA JELA

MAMINA PILEĆA SUPA JE STVARNO NAJBOLJI LEK: OPORAVLJA TELO NA OVIH 6 NAČINA, NAUKA DOKAZALA

Podijelite sa prijateljima

MAMINA PILEĆA SUPA

MAMINA PILEĆA SUPA
MAMINA PILEĆA SUPA

Studije su pokazale da pileća supa godi telu i na mnogo dubljem nivou od lečenja prehlade i gripa

Da li ste se ikada zapitali zbog čega je pileća supa najčešće “prepisivan” lek za prehladu i grip?

Otkrivamo sve dobrobiti ovog okrepljujućeg jela!

Svima nam je iz detinjstva poznato – kad se razbolimo, mama odmah stavlja lonac na šporet i kreće sa pripremom domaće pileće supe.

Iako možda ne znamo naučne razloge, nekako se i nama ustali taj običaj, koji kasnije prenosimo i na svoju decu.

Evo zbog čega su majke i bake bile u pravu:

Čišćenje tela

Za ozdravljenje, ali i održavanje dobrog zdravlja, jedan od glavnih lekova je ono poznato doktorsko – “dosta tečnosti”.

Telo koje napadaju različiti alergeni i virusi bori se sa njima, a da bi uspelo da iz borbe izađe kao pobednik, potrebno je da se “ispira”. 

Pileća supa je jedan od najbolji načina da se telo “opere” od virusa, jer ubrzava izbacivanje loših stvari iz organizma.

Dezinfekcija

Pileća supa sadrži dosta soli, zbog začina koji se dodaju, pa kada prolazi kroz grlo, ima sličan efekat kao da isprate ždrelo toplim slanim rastvorom. Drugim rečima, bakterije iz grla, usne šupljine i krajnika se uništavaju.

Čišćenje sinusa

Slično kao druge tople tečnosti, poput čaja, isparavanje tople supe dok je jedemo pomaže da se sinusi očiste, a samim tim umire iritantni simptomi prehlade i gripa.

POPULARNO:  7 KOBNIH GREŠAKA KOJE SVI PRAVITE KADA PEČETE PILETINU NA ROŠTILJU: PRESTANITE OVOG TRENA

Jačanje organizma

Kada je telo izmoreno i bez energije, kao što je to slučaj kod prehlada i virusa, ništa mu neće prijati više od proteina iz piletine i sjajnih, neophodnih nutrijenata iz povrća koje se uobičajeno dodaje supi.

Topla supica greje iznutra

U slučaju groznice, pileća supa će vas lepo zagrejati iznutra i okrepiti vaše telo, pa će se neprijatan simptom ublažiti.

Studije su pokazale da pileća supa godi telu i na mnogo dubljem nivou. Naime, pokazalo se da pileća supa sprečava proizvodnju neutrofila, belih krvnih ćelija koje praktično jedu bakterije i tako izazivaju upale i pojačanu proizvodnju sluzi.

Naučnici kažu i da pileća supa pomaže u slučajevima astme, emfizema (oboljenja pluća), čak i kod različitih otoka.

Najbolji efekat ima pileća supa pripremljena sa dodatkom crnog luka, celera i šargerepe. Piletina obezbeđuje cistein, aminokiselinu koja izbacuje sluz iz pluća, šargarepa i celer obezbeđuju beta karoten i vitamin C, koji podižu imunitet i pomažu da se telo izbori sa infekcijom, a moćni crni luk pruža organizmu dovoljno antioksidanata da može da se izbori sa zapaljenjem.

Pileću supu treba jesti i kada niste bolesni – stručnjaci kažu da je konzumiranje ovog jela odlično za psihu, jer svaka kašika tople supice seća na detinjstvo, koje većina ljudi pamti kao jedan od najlepših perioda svog života.

Izvor: Stil.kurir.rs