ZANIMLJIVO

5 MENTALNIH POREMEĆAJA KOJE RAZVIJA 60 % KOVID PACIJENATA: KOD NEKIH ĆE OSTATI KAO TRAJNA POSLEDICA

Podijelite sa prijateljima

5 MENTALNIH POREMEĆAJA

5 MENTALNIH POREMEĆAJA

Nažalost, korona virus se ne završava onog dana kada vam stigne drugi negativan test. Naučnici iz svih krajeva sveta dokazali su da kod mnogih pacijenata mogu da ostanu posledice i nakon što virus izađe iz sistema, poput oštećenja bubregahroničnog umora i slično.

Osim fizičkog, naučnici su dokazali da korona virus utiče i na mentalno zdravlje. Naime, studije su pokazale da gotovo 60 % pacijenata koji su preležali kovid 19 nakon ozdravljenja razvijaju jedan ili više od sledećih 5 mentalnih poremećaja:

1. Opsesivno kompulsivni poremećaj (OKP)

Bilo je slučajeva u kojima je primećeno kako korona virus pogoršava OKP, ali prema studijama, 20 odsto pacijenata nakon korona virusa razvijaju ovaj poremećaj.

2. Posttraumatski stresni poremećaj

S obzirom na psihičku traumu izazvanu borbom sa korona virusom, nije iznenađenje što je kod 28 odsto pacijenata koji su učestvovali u studiji zabeležen sindrom posttraumatskog stresa.

3. Depresija

Utvrđeno je da kovid 19 utiče na mozak na mnogo načina, a depresija je jedan od njih. Kod 31 procenta učesnika studije, zabeležena je klinička depresija. 

Osim što je primećeno da korona virus može da izazove neke mentalne poremećaje, dokazano je i da može da pogorša stanja od kojih su kovid pacijenti već patili pre nego što su se zarazili. 

4. Nesanica

POPULARNO:  JEDNA JE MAJKA: SIN SE PENJAO SE NA PROZOR BOLNICE DA BI PAZIO NA MAJKU SVE DO NJENE SMRTI OD COVIDA

I dok se mnogi ljudi nakon preležanog korona virusa bore sa hroničnim umorom, čak 40 odsto ispitanika ove studije imalo je problem sa nesanicom.  


5. Anksioznost

Najveći broj učesnika studije prijavio je anksioznost kao mentalni poremećaj nakon što su preležali kovid 19 – njih 42 odsto.

Pored svega, studija je utvrdila da je mentalno zdravlje muškaraca nakon korona virusa bilo značajno bolje nego kod žena, prenosi Bestlife. Po svim parametrima, žene su imale veći rizik da razviju i anksioznost i depresiju.

Naučnici strahuju da bi ovi poremećaji, iako su uzrokovani prolaznim stanjem, mogli da ostanu kao trajna posledica infekcije virusom kovid 19.

Pomenuta studija sprovedena je u bolnici San rafael u Milanu na 402 pacijenta, 265 muškaraca i 137 žena, mesec dana nakon što su otpušteni iz bolnice u kojoj su lečeni od korona virusa.

Naučnici su tokom studije uočili da zapaljenja u organima u telu imaju veliku ulogu u razvoju navedenih mentalnih poremećaja, i da što je zapaljenje bilo veće, bila je veća i depresija.

Stil.kurir.rs