VITAMIN D: IZRAELSKI NAUČNICI TVRDE DA MOŽE DA POMOGNE U BORBI SA KORONOM: ALI NE SLAŽU SE SVI STRUČNJACI!

VITAMIN D

VITAMIN D
VITAMIN D

Kod osoba između 25 do 49 godina sa niskim nivoom vitamina D RIZIK JE BIO 1,45 puta veći tvrdi se u članku koji donosi THE times of Izrael

Vitamin D može da pomogne u borbi sa korona virusom, tvrde izralekski naučnici.

Naime, istraživanje koje obuhvatilo 7.807 dokumenata o Izraelcima testiranim na KOVID-19, proveravalo je nivo vitamina D kod pacijenata.

IStudiju je sprovela dr.  Milana Frenkel-Morgenstern sa Univerziteta Bar Ilan sa svojim timom i Leumit Health Services, a rezultati su pokazali da prosečan nivo vitamina D bio u prihvatljivim granicama kod osoba koje su bile negativne na korona virus, dok su oboleli imali manjak ovog vitamina.

Generalno, nivo vitamina D u organizmu mani od 20 nanograma u mililitru krvi smatra se nedovoljnom.

Osobe koje nisu bile pozitivne na koronu imale su prosečan udeo vitamina D od 21 nanograma po mililitru, dok su oni kod kojih je test bio pozitivan imali prosečan nivo vitamina D od 19 nanograma po mililitru.

Osobe koje su testirane tokom bolničkog lečenja imale su i niži prosečni udeo vitamina D od približno 17 nanograma po mililitru.

Zaključak naučnika je da je u pitanju značajna razlika, a Frenkel-Morgenstern tvrdi da su ljudi od 50 i više godine koje je proučavala imali dvostruko veći rizik od toga da će biti hospitalizovani sa koronom ako imaju nizak nivo vitamina D, u poređenju sa odobama sličnih godina s dobrim nivoom tog vitamina.

Frenkel-Morgenstern kaže kako ne misli da je vitamin D presudan za to da neko ne dobije korona virus, ali veruje da povećava sposobnost tela da se bori protiv zaraze. 

Stoga,smatra da je jako važno podstaći ljude da unose više pomenutog vitamina u organizam.

Međutim, ne slažu se svi stručnjaci sa ovim tvrdnjama, verujući da ih ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Izvor: stil