LJEKOVITO BILJE

6 NEVEROVATNIH LEKOVITIH SVOJSTAVA PATLIDŽANA

Podijelite sa prijateljima

DOKAZANO UNIŠTAVA ČAK I ĆELIJE RAKA

DOKAZANO UNIŠTAVA ČAK I ĆELIJE RAKA
DOKAZANO UNIŠTAVA ČAK I ĆELIJE RAKA

Jedite svaki dan patlidžan i gledajte kakve promene se dešavaju u organizmu 

Patlidžan potiče iz Indije, konzumira se već godinama, a nakon ostatka Azije, počeo je da se uzgaja i u Evropi.

Sorte patlidžana imaju plodove teške do kilograme, a postoji nekoiliko vrsta od kojih je nalekovitiji plavi patlidžan.

Svež patlidžan u 100 grama ima tek 24 kalorije, bogati je izvor vlakana, posebno celuloze koja je dobra za probavu, kao i vitamina B1, K, C, A i folne kiseline.

Patlidžan je bogat proteinima pa se može koristiti i kao zamena za meso.

Usporava rast ćelija raka i štiti srce

Najmoćnije svojstvo patlidžana je zaštita tela od slobodnih radikala. U njegovoj kori se nalazi antioskidans nasunin, a upravo on štiti ćelije od uništenja i eliminiše slobodne radikale i utiče na izbacivanje viška gvožđa iz organizma. Upravo nasunin utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka.

Studija objavljena 2005. godine u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry” potvrđuje da nasunin delotvorno sprečava proces angiogeneze (razvoj novih krvnih sudova iz postojećih) i tako pomaže u suzbijanju širenja tumorskih ćelija.

Prema istraživanju američkog Ministarstva poljoprivrede, klorogenična kiselina sadržana u patlidžanu je odličan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala koji su uzročnici raka.

POPULARNO:  HAJDUČKA TRAVA JE SUPER BILJKA: LEČI ŽENSKE TEGOBE, ČISTI KRV I POMAŽE KOD SRČANIH BOLESTI

Leči probavne tegobe 

Smatra se da upravo zbog gorkog ukusa, patlidžan povoljno utiče na ublažavanje grčeva u želudcu i sličnih probavnih tegoba.

Snižava holesterol i izuzetno pogoduje dijabetičarima

Patlidžan ima nizak glikemijski indeks pa je zbog toga vrlo povoljna namirnica za dijabetičare, dok klorogenična kiselina, koja takođe ima antioksidativno delovanje, pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola.

Reguliše i telesnu težinu

Patlidžan je povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po komadu. Bogat je vlaknima zbog čega doprinosi osećaju sitosti. Prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu delotvorno doprinosi smanjenju masnih naslaga.

To su prednosti koje ga čine odličnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma.

Ovako ćete znati da li je patlidžan zreo: 

Kada birate patlidžan, pokušajte da ga stisnete – ako se koža vrati na mesto, znači da je zreo, a ako ostane udubljenje, nije. Čuvajte na temperaturi od oko 10 stepeni.

Gorak ukus patlidžana možete da neutrališete korištenjem soli pre kuvanja. Isecite patlidžan na željenu veličinu pa komade posolite i ostavite da tako stoje 30 minuta.

Izvor: stil