Skip to content

ČAJ OD DUDOVA LISTA: MOĆAN NAPITAK ZA MNOGE PROBLEME

  Podijelite sa prijateljima

  ČAJ OD DUDOVA LISTA

  ČAJ OD DUDOVA LISTA
  ČAJ OD DUDOVA LISTA

  Blagodeti ovog napitka su nesagledivo velike – iskoristite ih i sačuvajte ili poboljšajte svoje zdravlje!

  Čaj od dudovog lista je jedan od načina da se iskoriste sve prednosti koje ima ova čudesna voćka koja se koristi za pravljenje džemova, nadeva, čajeva, sokova, vina…

  Čaj od dudovog lista je jedan od najmoćnijih aromatičnih biljnih napitaka. Jednostavno se priprema od svežih i osušenih listova belog ili crnog duda, dok su njegove zdravstvene blagodeti neverovatne.

  Dud je poreklom iz regija tople i suptropske klime kao što sau Amerika, Kina, Japan i Centralna Azija. List duda sadrži čak 18 esencijalnih aminokiselina, vitamine i minerale poput kalcijuma, kalijuma, natrijuma, magnezijuma i gvožđa.

  Čaj od dudovog lista je jedan od najboljih načina da se iskoriste sve prednosti koje ima.

  Kako napraviti čaj od lista duda?

  U čajnik stavite nekoliko svežih listova duda ili kašiku suvog lišća ove biljke. Dodajte dve šolje ključale vode u njega, pa mešajte tri do pet minuta. Procedite lišće pomoću cediljke, pa dodajte šećer ili med za bolji ukus ovog čaja.

  POPULARNO:  MILERAM TORTA KAO IZ NAJBOLJE POSLASTIČARNICE

  Blagodeti dudovog čaja

  Utvrđene su neverovatne zdravstvene koristi koje ima čaj od dudovog lista.

  Zbog visokog sadržaja antioksidanata, fitonutrijenata, vitamina A i C, redovnok ispijanje ovog čaja može da vas zaštiti od razvoja malignih bolesti.

  Antioksidanti smanjuju štetu nanetu ćelijama procesom oksidacije koji se javlja u ljudskom organizmu.

  Osim toga, čaj od lista duda pomaže u snižavanju holesterola i triglicerida, a sposoban je i da spreči razvoj dijabetesa tipa 2, jer ima moć da onemogući ulazak viška šećera u krvotok.

  Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, ovaj napitak se od davnina koristi u uklanjanju simptoma prehlade poput povišene temperature, groznice, upale grla, kašlja i crvenih ili bolnih očiju.

  Neke studije pokazale su da se svakodnevnom konzumacijom čaja od dudovog lista može sprečiti razvoj kamenja u bubrezima, pa se on dodaje kao pridružena terapija lekovima za bubrežne bolesti.

  Dud je, inače, prepun vitamina C i antioksidanasa, koji pružaju ljudskom imunitetu moćnu odbranu od infekcija i bolesti. Samo jedna šolja belog ili crnog duda skoro da pokriva dnevne potrebe za vitaminom C.

  (Stil.kurir.rs)