LJEKOVITO BILJE SAVJETI

RIBIZLA: JAČA IMUNITET, ČISTI TOKSINE, SNIŽAVA PRITISAK: OVAJ DOMAĆI SOK JE ČISTO ZLATO

Podijelite sa prijateljima

RIBIZLA

RIBIZLA
RIBIZLA

Ova malena voćka ima nemerljivo veliki uticaj na vaše zdravlje!

Iako vodi poreklo iz severne Azije i Evrope, ribizla je voće koje je relativno popularno kod nas. Postoje tri vrste ribizle, a to su: crvena (Ribes Rubrum) crna (Ribes Nigrum) i bela ribizla.

Kod nas se najčešće može videti sitne bobice crvene ribizle, iako je crna daleko zdravija, s čime ćemo se upoznati u narednim redovima ovog teksta.

Veoma je jednostavna za gajenje, a takođe i obilno rađa, pa vam ova voćka neće oduzeti previše vremena za uzgoj.

Možete ih koristit sveže ili u obliku sokova, sirupa, džema, marmelade, pa čak i u obliku kompota. Sok od ribizle je izuzetno zdrav, jer je sjajan izvor antioksidanasa za naš organizam.

Ipak, preporuka je da ribizlu (kao uostalom i drugo voće) treba koristiti sveže, dakle, sezonske plodove tj. frišak sok dobijen ceđenjem.

Hranljivi sastav ribizle:

Kao izuzetan izvor vitamina C, i crne i crvene ribizle su veoma pozitivne po naš imuni sistem pa stoga održavaju celokupno zdravlje osobe. Ovo čudesna voćka dobro je poznata još od davnina da jača i čisti organizam , kao i da nas ulepšava (pa čak će i starije osobe revitalizovati).

Pošto je ribizla izuzetno korisna u borbi sa slobodnim radikalima i u prevenciji svih oblika karcinoma, ako je redovno konzumirate, možete značajno usporiti starenje, tj. bićete zasigurno dugovečniji – kako tvrde naučnici.

Ribizle u sebi imaju protein, ugljene hidrate, kao i kalorije (u veoma malim količinama). U sebi sarže bogate izvore karotena, vitamina B1, B2, B6, E, pa i niacina. Kao što smo već pomenuli, u pogledu hranljivosti, crna ribizla je bogatija vitaminima i mineralima od crvene i bele.

Takođe, bogate su vlaknima, a sadrže i velike količine vitaminima C i A, pantotenskom kiselinom, mineralima kao što su: kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, mangan, cink…

POPULARNO:  TRI PREPARATA RUSKIH MONARHA ZA ZDRAVLJE CELOG ORGANIZMA

Što se tiče sadržavanja prirodnih kiselina u ribizlama, one su izuzetno bogate limunskom kiselinom, kao i jabučnom, i još nekim drugim kiselinama.

Lekovite dobrobiti ribizle:

Bobice crvene ribizle poznate su kao voće koje otvara apetit, jača organizam i čisti ga od nagomilanih štetnih materija. Takođe, podstiču lučenje pljuvačnih žlezda a osnažiće celokupan imunitet.

Ribizla kao veoma lekovita voćka se pokazala i putem svojih napitaka i čaja (koji je jako uspešan u lečenju prehlade i gripa, zbog bogatstva vitaminom C).

Konzumacijom ove voćke dovodite sebe u manji rizik odraka creva, izbalansirana probava, pomaže u lečenju čira i gastritisa, prevenirate srčane bolesti, štiti krvne sudove, kod proširenih vena  arteroskleroze, protiv malaksalosti je, snizi ćete uz nju krvni pritisak, biće vam zdravije kosti, odlična u borbi protiv reume, a čisti kožu i čini kosu zdravom.

Čak i ako se osećate slabo ili malaksalo, ribizla je ta koja će vam pomoći. Budući da sadrži obilje minerala, ribizla pomaže i u lečenju anemije. Ribizle su korisne i za zdravlje bubrega, a na primer, čaj od listova crne ribizle, uz pomoć svojih blagodarnih eteričnim uljima, pomaže radu bubrega, otklanja infekcije mokraćnih kanala, kao i pesak.

Ribizla zbog svog antibakterijskog svojstva sprečava infekcije pa čak i upalu pluća, a verovali ili ne, sok je odlična i za zube.

Naime, ako sok od ribizle zadržite neko vreme u ustima, pomoći će vam da ojačate desni, kao i da sprečite njihovo krvarenje.

Recept za domaći sok (sirup) od ribizle:

Sastojci: 

1 kg ribizla,

400 ml vode,

100 ml soka limuna,

500 g smeđeg šećera. 

Priprema

Iscedite sok iz ribizla i pomešajte ga sa ostalim sastojcima i ulijte u boce. Sok možete čuvati u zamrzivaču.

Stil.kurir.rs