LJEKOVITO BILJE

BROKOLI JE VITAMINSKA BOMBA: EVO ZAŠTO JE JAKO VAŽNO DA OVO MOĆNO POVRĆE UVRSTITE U SVOJU ISHRANU

Podijelite sa prijateljima

BROKOLI JE VITAMINSKA BOMBA

BROKOLI JE VITAMINSKA BOMBA
BROKOLI JE VITAMINSKA BOMBA

Kada kažete zdrava hrana većina odmah pomisli na brokoli i to sa razlogom, jer ovo povrće u sebi sadrži obilje minerala i vitamina, a može se spremati na najraznovrsnije načine.

Za spremanje stabljike ovog povrća dovoljno je četiri minuta, a za cvet dva i tada će biti “al dente”, ali ako volite mekše, slobodno ostavite još neki minut na pari.

Ovako spremljenom brokoliju dodajte beli luk i maslinovo ulje i dobili ste odličan i zdrav prilog za ribu ili meso.

Odličan za mršavljenje

Jedna šoljica iseckanog brokolija ima 25 kalorija, manje od 5 grama ugljenih hidrata, veoma malo proteina i uopšte nema masti, ali zato ima mnogo blagotvornih minerala i vitmaina.

Jake kosti

Brokoli sadrži vitamin K, koji je ključan za zgrušavanje krvi, zdrave zube i čvrste kosti. Ovaj često zaboravljeni čuvar srca pomaže i protiv kardiovaskularnih bolesti.

Protiv prehlade

Za brokoli se može reći i da je super povrće, neobičnog izgleda, koja ima obilje vitamina C.

POPULARNO:  EVO KAKO DA UZGOJITE LEP ŽBUN BOSILJKA: TRIK JE U OVOME

Tokom zimskih dana, dok vlada grip i prehlade, ubacite po neki brokoli u svoj obrok, sveže ceđeni sok ili smuti – lepog je ukrasa, ali i odličan za vaš imuni sistem.

Zdravo srce i krvni sistem

Brokoli sadrži i hrom, mineral koji reguliše šećer u krvi i pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa, visokog holeserola i bolesti krvog sistema.

Poboljšava pamćenje

Ako imate problema sa lošim raspoloženjem, pamćenjem i koncentracijom, ubacite brokoli u dnevni jelovnik jer je dobar izvor vitamina B9, odnosno folne kiseline. Folna kiselina je odlična za jetru.

Prevencija karcinoma

Brokoli sadrži aktivne sastojke – antioksidanse, za koje je naučno potvrđeno da štite od nastanka maligniteta i sprečavajau i smanjuju rizik od raka creva, želuca, dojke, materice i prostate.

Prirodni detoks

Obilje zdravih sastojka iz ovog povrća deluje kao prirodni čistači toksina iz organizma. Pomažu u izbacivanju otrova, a neutrališu štetno dejstvo.

Izvor: Stil.kurir.rs