SAVJETI

IZBEGNITE TROVANJE HRANOM: EVO KOLIKO SARMA ZAISTA MOŽE DA STOJI U FRIŽIDERU ILI ZAMRZIVAČU

Podijelite sa prijateljima

IZBEGNITE TROVANJE HRANOM

IZBEGNITE TROVANJE HRANOM
IZBEGNITE TROVANJE HRANOM

Zima je nezamisliva bez sarme, a njih obično skuvamo više, pa podgrevamo ili stavimo u zamrzivač. Zbog toga smo pitali nutricionistu kako i koliko smemo da je čuvamo.

Sarma u frižideru može da stoji do 7 dana, a u zamrzivaču do 4 meseca.

Prema rečima nutricioniste Branke Mirković, sarme u frižideru mogu da ostanu sveže i do nedelju dana, a u slučaju da ne planirate da ih sve pojedete za ovo vreme, dobro rešenje predstavlja zamrzivač u kom mogu da ostanu sveže 3 do 4 meseca.

“Sarma i uopšte sva jela od kiselog kupusa koje kuvamo sa dosta suvog mesa, kao što je podvarak i svadbarski kupus, mogu dugo da stoje ako se na pravilan način čuvaju, jer se želatiniraju i to je ono što ih održava.

U međuvremenu podgrevamo samo ono što mislimo da pojedemo, jer kupus i sve ostalo čestim podgrevanjem gubi nutritivnu vrednost.

POPULARNO:  AKO JE DETE BOLESNO, PRVO TREBA LEČITI OCA I MAJKU: OVO SU NAJVEĆE GREŠKE RODITELJA!

Sarma se može i zamrznuti, a u zamrzivaču može da stoji do četiri meseca. Pre zamrzavanja sarmu treba ohladiti i razdeliti u porcije.

Kad je odmrzavamo, to treba da činimo polako u frižideru. Isto tako, treba da pazimo da odmrznemo samo koliko ćemo da pojedemo, jer jednom odmrznutu hranu nije dobro ponovno zamrzavati” – upozorava nutricionista.

Kiseli kupus ima vrlo malo kalorija i izvrstan je izvor vitamina C koji štiti imunitet.

Kako savetuje nutricionista, jela od kiselog kupusa trebalo bi spremati u pekaču u rerni na umerenoj temperaturi par sati i, pri tome, izbegavati jake zaprške.

Izvor: zena.blic.rs