LJEKOVITO BILJE

KARDAMOM JE VAŽAN SAVEZNIK U VAŠOJ ISHRANI: ČISTI TELO OD TOKSINA, PODIŽE IMUNITET

Podijelite sa prijateljima

KARDAMOM

KARDAMOM

Ovo je začin bogatog ukusa i arome koji se vekovima koristi u orijentalnoj kuhinji i medicini.

Kardamom je kod nas postao popularan ne tako davno, ali već je uspeo da osvoji milione srca nutricionista i pristalica zdravog načina života. Ovoga puta, govorimo o njegovim glavnim prednostima.

Svoju izraženu citrusnu aromu duguje visokom sadržaju esencijalnih ulja – limonena, terpineola, cineola i armidona.

Ove supstance su poznate po svojim snažnim antivirusnim i antimikrobnim efektima. Pomažu u jačanju imunološkog sistema i savršeno štite telo od virusa i patogenih bakterija. Veruje se da kardamom takođe doprinosi prevenciji karcinoma, ali još uvek nije pronađeno dovoljno naučnih dokaza za to.

Za razliku od ostalih (ne manje korisnih) začina, kardamom uopšte ne iritira sluznicu želuca. U orijentalnoj medicini začin se vekovima koristi za lečenje i sprečavanje bolesti gastrointestinalnog trakta.

Međutim, ako imate bilo kakvih problema sa gastrointestinalnim traktom, ne biste smeli da ga konzumirate bez konsultacije sa lekarom.

POPULARNO:  NAJLEKOVITIJA BILJKA NA SVETU KOD NAS RASTE KAO KOROV: ZA OPORAVAK I JAČANJE TELA

Kardamom je bogat izvor antioksidanata, vitamina A, C i E. Aktivna jedinjenja u začinima pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, sprečavaju upalne procese u telu, usporavaju starenje, sprečavaju pojavu bora i štite kožu od štetnih efekata ultraljubičastih zraka.

Pored toga, začin stimuliše proizvodnju našeg glavnog mladalačkog proteina – kolagena, koji je odgovoran za elastičnost i prirodni sjaj kože.

Začin će biti od velike pomoći svima koji su odlučili da smršaju. Kardamom je izvrsno sredstvo za detoksikaciju, efikasno čisti telo od toksina. Pored toga, začin značajno smanjuje glad, što smanjuje verovatnoću prejedanja.

Kardamom se može dodati bilo čemu, od toplih jela do pekarskih proizvoda. Začinsko, pomalo oštro seme ne samo da će vam začiniti hranu, već i umnožiti zdravstvene beneficije.

Zapamtite da kardamom sadrži vitamine A i E rastvorljive u masti, pa mora biti prisutna masna komponenta (biljna ulja, avokado ili masna riba).

Izvor: Stil