Skip to content

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: NE ODRIČITE SE KAFE, IMA VIŠE KORISTI NEGO ŠTETE ZA VAŠ ORGANIZAM

    Podijelite sa prijateljima

    NE ODRIČITE SE KAFE

    NE ODRIČITE SE KAFE
    NE ODRIČITE SE KAFE

    Omiljeni crni napitak, često je na tapetu. Stalno se govori o uticaju kafe na organizam, te da li je treba piti.

    U cilju razjašnjenja ove nedoumice, sprovedene su različite studije koje su merile njen uticaj na zdravlje čoveka.

    Neke od njih zaključile su da ona šteti organizmu: između ostalog jer povećava rizik od raka mokraćne bešike, narušava zdravlje creva i ostavlja tamne mrlje na zubima.

    Ipak, novija istraživanja pokazala su da kafa može čak smanjiti rizik od nekih vrsta karcinoma, zbog visokog nivoa antioksidanata i sprečavanja oštećenja DNA.

    Takođe, pokazalo se da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, neuroloških poremećaja poput Parkinsonove bolesti i bolesti srca. Uz to, ispijanje kafe može vam, tvrde neki naučnici, pomoći i da živite duže, pa čak i poboljšati telesne performanse.

    Ako ste i dalje u dilemi, da li je vaš omiljeni jutarnji napitak štetan, najnovije studija objavljena u novom broju uglednog naučnog časopisa Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety kaže da od pijenja kafe imamo mnogo više koristi nego štete, piše portal Shape.

    POPULARNO:  OVAJ TRIK SVAKA DOMAĆICA MORA DA ZNA: STAVITE VLAŽNU MARAMICU U MAŠINU ZA PRANJE VEŠA, EFEKAT ĆE VAS ODUŠEVITI

    A da bi proučili argumente za i protiv, istraživači sa Univerziteta Ulster u Ujedinjenom Kraljevstvu pregledali su više od 1.200 objavljenih studija na ovu temu, od kojih su neke napisane još davne 1970. godine.

    Konsenzus među njima bio je da konzumacija tri do četiri šoljice kafe dnevno neće naštetiti zdravlju, štaviše imaće i neke zdravstvene benefite.

    Neki od poznatih pozitivnih učinaka kafe su:

    – pomaže u prevenciji hroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa,

    – sprečava razvoj Parkinsonove bolesti,

    – smanjuje rizik od razvoja bolesti jetre,

    – smanjuje rizik od razvoja depresije.

    Ipak, istraživači s Ulstera ističu da je potrebno više informacija da bi se znala tačna ravnoteža između koristi i eventualnih rizika pijenja kafe – pa će se kafopije za sada zadovoljiti sa “sigurnom blagom koristi.”

    Ne smemo zanemariti ni socijalnu dimenziju kafu, na neki način povezuje ljude i podstiče druženje. Mnogo se prijateljstava i ljubavi sakrilo iza rečenice – Idemo na kafu.

    Izvor: e-republika.com