KOLAČI

NAPRAVITE SAMI: OVO JE RECEPT ZA DOMAĆI RATLUK

Podijelite sa prijateljima

DOMAĆI RATLUK

DOMAĆI RATLUK
DOMAĆI RATLUK

Da li volite ukusnu poslasticu koja najbolje ide uz prvu jutarnju kafu? U pitanju je naravno ratluk…Evo kako u toplini svog doma možete napraviti ratluk na kome će vam pozavideti svi.

SASTOJCI: 

1 kg šećera u kocki

3/4 l vode

150 g brašna od krompira

1 l vode

sok od pola limuna

bergamot miris (potražite u apoteci)

125 g badema

malo šećera u prahu (za valjanje)

PRIPREMA:

U šerpu stavite 1 kg šećera u kockama i prelijte ga sa 3/4 l vode i kuvajte kao za slatko. Zasebno razmutite u činiji 150 g brašna od krompira prelivenog sa litrom vode.

Kad je šećer dobro ušpinovan, sklonite ga sa vatre, sipajte otopljeno brašno neprekidno mešajući da se sve grudve razbiju, zatim ponovo stavite šerpu na vatru.

Stalno mešajte čistom varjačom i kuvajte dok se masa ne skuva toliko da ratluk sa kašičice otpada.

POPULARNO:  UMESTO KORA ILI KEKSA KORISTITE OVO KAO PODLOGU: NAJBOLJI I NAJBRŽI ČOKOLADNI KOLAČ BEZ PEČENJA

Pri kuvanju morate strogo da vodite računa da masa ne zagori. Na kraju u ratluk dodajte sok od pola limuna i miris bergamot, koji se nabavlja u apoteci.

Kad je ratluk već gotov, sklonite ga sa vatre i dodajte mu 125 g poparenih oljuštenih, osušenih i tanko, kao za puslice isečenih badema.

Premažite bademovim uljem novu četvrtastu posudu od emajla, okrenite je da ulje potpuno otkaplje i u nju sipajte još topao ratluk.

Rastanjite ratluk podjednako nožem u visini 3-4 cm. Zatim ga staviti na hladno mesto da se stegne, a tek sutradan isecite na kocke i svaku kocku uvaljajte u šećer u prahu.

Izvor: njamfood.com