SAVJETI

7 NAMIRNICA BOGATIH HOLESTEROLOM KOJE TREBA JESTI UMERENO

Podijelite sa prijateljima

7 NAMIRNICA BOGATIH HOLESTEROLOM

7 NAMIRNICA BOGATIH HOLESTEROLOM
7 NAMIRNICA BOGATIH HOLESTEROLOM

Holesterol je poznat kao rizični sastojak za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolest, ali i supstanca koja je neophodna za dobro funkcioniranje organizma.

Način ishrane, tj. količine i vrste masti koje se unose organizam utiču na sintezu holesterola u telu.

Da bi se održao zdrav nivo holesterola u organizmu potrebno je smanjiti unos masti na najviše 30% od ukupnog unosa energije, unos zasićenih masti ispod 10% ukupnog unosa energije, a unos holesterola ispod 300 miligrama na dan.

Pogledajte koje namirnice sadrže visok nivo holesterola, pa treba ograničiti njihov unos.

Žumanca

Trebalo bi ograničiti konzumaciju jaja na najviše 4 nedeljno, uključujući ona koja se koriste kod pripreme drugih jela. Prema healthaliciousness.com, jedno žumance će osigurati 210 miligrama, a celo jaje nešto više od 212 miligrama holesterola.

Džigerica

Holesterol se sintentiše u jetri pa je životinjsku jetru potrebno ograničiti u ishrani. Sadrži 564 miligrama holesterola na 100 grama ili 188% dnevne vrednosti.

POPULARNO:  OSLOBODITE SE OVISNOSTI O SLATKOM, OČISTITE SE OD PARAZITA I UKLONITE RUŽNO SALO SA STOMAKA

Morski plodovi

U 100 grama škampa nalazi se 195 miligrama holesterola, odnosno 65% dnevne vrednosti. Jedna kozica sadrži 11 miligrama (4% dnevne vrednosti). Ograničite unos školjki, rakova i glavonožaca (škampi, lignje, kamenice, dagnje, jastog).

Piletina

Pileće meso sadrži malo masnoće, ali pileći batak s kožom ima više masti i holesterola nego šoljica sladoleda ili hamburger. Kada pripremate belo meso, uklonite kožu jer ona obiluje holesterolom.

Brza hrana

Brza hrana obiluje holesterolom i pružiće vam više od 50 % dnevnih vrednosti. Ograničite konzumiranje brze hrane i birajte laganije namirnice poput povrća, belog mesa i ribe.

Sir

Sir je odličan izvor proteina i kalcijuma, a na 100 grama sir bri sadrži 100 miligrama holesterola, ementaler 92 miligrama, a parmezan 80 miligrama.

Teletina

Crveno meso pokušajte što češće zameniti belim. Teletina na 85 grama sadrži 93 miligrama holesterola, jagnjetina 78 miligrama, svinjetina 77 miligrama holesterola, ali ima i najviše grama masnoće.

Izvor: vecernji.hr