SAVJETI

DAŠ DIJETA VIŠE OD 10 GODINA VAŽI ZA NAJBOLJU: REGULIŠE VISOK PRITISAK, SKIDA KILOGRAME

Podijelite sa prijateljima

DAŠ DIJETA

DAŠ DIJETA
DAŠ DIJETA

Davne je 1992. godine istraživanje Američkog Instituta za Zdravlje dokazalo kako promene u ishrani mogu da utiču na snižavanje krvnog pritiska.

S obzirom na to da on utiče negativno i na zdravlje kardiovaskularnog sistema i može tako biti vrlo opasan, potrebno ga je dobro kontrolisati.

Stručnjaci će reći da je DAŠ dijeta (DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertension) jako dobar režim ishrane, a može uticati na prevenciju osteoporoze, dijabetesa, raka, kamenja u bubregu i depresije.

Radi se o ishrani koja se bazira na povrću i voću, mesu, nemasnim mlečnim proizvodima, ribi, piletini i ćuretini, kao i masnoćama koje srce voli.


Prerađena hrana se zamenjuje zdravim, celovitim namirnicama kako bi se smanjio unos soli. Uključuje i hranu bogatu kalcijumom i kalijumom koji utiču na snižavanje krvnog pritiska.

Do danas ova dijeta ima najviše prikupljenih podataka koji otkrivaju šta ona može da uradi za vaše zdravlje.

Ova da dijeta može da:

  • Utiče na snižavanje krvnog pritiska
  • Smanji rizik od bolesti srca i infarkta
  • Smanji rizik od razvoja dijabetesa
  • Pomogne pri održavanju telesne težine

Da li je DAŠ dijeta dobar izbor za vas?

Odličan je izbor za one koji žele da snize krvni pritisak i tako smanje šanse za bolesti srca i krvnih sudova. Dve do tri porcije mlečnih proizvoda u danu su uključeni u ovu dijetu, pa nije idealan izbor za one koji ne vole mleko ili su vegani.

POPULARNO:  BELI LUK OPUŠTA ORGANIZAM ZA TILI ČAS: ŠOLJA OVOG NAPITKA POLA SATA PRE SPAVANJA ČINI ČUDA! (RECEPT)

Ako jedete puno prerađene hrane, polako krenite s ovom dijetom. Ako ne jedete puno voća, povrća i žitarica, ova dijeta vam neće biti najdraži izbor. Postepeno u ishranu unosite ove namirnice kako bi organizam imao prilike da se navikne.

Dijeta je fokusirana na porcije, pa ćete na to morati da obratite posebnu pažnju dok se ne naviknete. Prema rečima stručnjaka dijeta nije idealna za osobe koje imaju bolesti bubrega.

Šta se sme jesti tokom DAŠ dijete

Ono što jedete se bazira na kalorijama koje treba da unesete. Prema pisanju stručnjaka s Mejo klinike, za 2.000 kalorija dnevno, plan ishrane može da izgleda ovako:

6 do 8 porcija celovitih žitarica
4 do 5 porcija povrća
4 do 5 porcija voća
2 do 3 porcije mlečnih proizvoda
2 do 3 porcije masnoća i ulja
1 porcija čistog mesa, ribe ili piletine
4 do 5 porcija nedeljno orašastih plodova i semenki
Do 5 porcija slatkog nedeljno

Primer dnevnog jelovnika

Doručak: Nezaslađena ovsena kaša s mlekom, voćem i orašastim plodovima

Ručak: Salata s tunom, brokolijem, paradajzom, fetom, integralnom testeninom uz dodatak bobičastog voća (bobičasto voće se ovde smatra dezertom)

Večera: Škampi s kus-kusom, pečeni karfiol i salata

Međuobrok: 1 manja jabuka i kafa

Da li možete da izgubite višak kilograma pridržavajući se ove dijete?

Ona nije dizajnirana za mršavljenje već za zaštitu zdravlja, a ako želite da izgubite kilograme, pazite na unos kalorija.

Izvor: Stil