LJEKOVITO BILJE

KINOA: OBILUJE VITAMINIMA I MINERALIMA, REGULIŠE ŠEĆER I HOLESTEROL

Podijelite sa prijateljima

KINOA

KINOA

Sa dobrim razlogom je zovu najzdravija žitarica

Zapravo je pseudo žitarica, jer se priprema, konzumira i sadrži jednake nutritivne vrednosti kao i žitarica, ali zapravo spada u porodicu trava.

Bogata je mnogim mineralima kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum koji su neophodni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma.

Pored mnerala, sadrže i veliku količinu vitamina i to, vitamine B kompleksa i vitamin E. Takođe, sadrže i veliku količinu vlakana, pa povoljno deluju na metabolizam.

Ono što je bitno spomenuti jeste da kinoa sadrži svih osam aminokiselina koje su čoveku potrebne, za razliku od ostalih žitarica koje sadrže najviše tri, zbog čega se ova biljka smatra „super hranom“.

Ovo su sva lekovita svojstva kinoe:

Može da reguliše holesterol

Visoka koncetracija vlakana koja kinoa sadrži pomažu pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol.

POPULARNO:  MOĆNI SOK ZA IMUNITET I MRŠAVLJENJE: IZ TELA IZBACUJE SVE ŠTO ŠKODI! (RECEPTI)

Osobe koje pate od povišenog holesterola i treba da smanje unos životinjskih proteina, kinoa je idealna biljna zamena za iste.

Kontroliše krvni pritisak

Poznato je da kalijum pozitivno deluje na krvni pritisak. Kinoa kalijuma defintivno ima više od svih drugih žitarica, a on održava zdrav bilans natrijuma u organizmu što dalje može da utiče na smanjenje povišenog krvog pritsika.

Pomaže pri mršavljenju

Vlakna i proteini koje kinoa sadrži daju nam energiju, ali održavaju osećaj sitosti. Osim toga, mogu i da ubrzaju metabolizam i regulišu rad digestivnog trakta.

Može da smanji rizik od dijabetesa

Upijajuća vlakna koja kinoa sadrži kontrolišu nivo šećera u krvi, dokazano je studijama.

Zahvaljujući fenolnoj kiselini, vitaminu E i polisaharidu sprečiće neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.

Izvor: Stil