ZANIMLJIVO

POTRESNA ISKUSTVA ŽENA SA GINEKOLOŠKIH PREGLEDA: ‘OBUCI SE DA TI NE NAPRAVIM TREĆE DETE’

Podijelite sa prijateljima

POTRESNA ISKUSTVA ŽENA SA GINEKOLOŠKIH PREGLEDA

POTRESNA ISKUSTVA ŽENA SA GINEKOLOŠKIH PREGLEDA
POTRESNA ISKUSTVA ŽENA SA GINEKOLOŠKIH PREGLEDA

Redovan pregled kod ginekologa može vam spasiti život. U lečenju bilo koje bolesti, rana dijagnoza je krucijalna stvar.

Međutim, istraživanja su pokazala, da samo dvadeset odsto žena u Srbiji odlazi na redovne ginekološke preglede, pa iz tog razloga ne sme da nas čudi statistika koja pokazuje da smo, po broju žena obolelih od raka grlića materice, na prvom mestu u Evropi.

Na pitanje zašto je to tako, istraživanja još jednom daju neke od odgovora. Manjak vremena, drugačije vaspitavanje, sramota, i naposletku, ono možda i najvažnije – strah.

Statistika u Srbiji Samo od raka grlića materice, godišnje u Srbiji oboli oko hiljadu i po žena, a od toga je dve trećine već u poodmaklom stadijumu.

Većina obolelih žena posećuje ginekologa kada je već kasno i kada su šanse za izlečenje male. 

U proseku se svakog dana kod četiri žene otkrije rak grlića materice, a svakog dana po jedna žena umire od ove maligne bolesti. Neke studije su pokazale da mlađe žene prvi put odlaze kod ginekologa sa 18 godina, dok su to starije sugrađanke činile u proseku u 21. godini, a čak 5 odsto žena preko 50 godina, kod ginekologa ne odlazi i po nekoliko godina.

Strah od nelagodnosti, saznanja da nešto nije kako treba i naposletku, možda i najgori od svih – strah od onoga što nas čeka od strane medicinskog osoblja na ginekološkom pregledu.

Na profilu @valaljeposava se nalaze brojna iskustva žena, izmeđuostalog i sa ginekološkog pregleda. Žene su podigle glas, i makar na ovaj način podelile šta su proživljavale u trenucima, kada jedino što treba da je bitno je njihovo zdravlje. Red seksizma, red šovinizma, i naravno, ništa bez primitivizma.

Umesto da vas dočeka doktor koji će vam rasterati sve strahove i učiniti da nelagodan pregled, a za neke i sramotan (iako nema čega da vas bude sramota), bude što lagodniji, a vi iz ordinacije da izađete sa odgovorima, ohrabreni, i zadovoljni, ali i motivisani da se redovno kontrolišete, mnogo žena, nakon ovakvih iskustava, zapravo više nikad više nisu otišle na ginekološke kontrole, ili su to radile veoma retko. 

Dakle, kako reagovati na komentar poput: “Spolja tako lepa, a iznutra tako kvarna”, ili na “Može i partner da ti pregleda grudi”?

Pregled je jedno, seksualne igrice nešto potpuno drugačije, a vaš partner, samo ako je specijalista ginekologije može da napipa eventualne promene na grudima.
Komentar koji je sve, samo ne na mestu. I posle se mnogi pitaju zašto se žene ne pregledaju. Ipak, ako ste mislili da su to usamljeni slučajevi, nažalost, nisu. 

Kada je Fejsbuk stranica “Vala, Ljeposava”, koju vode žene iz Crne Gore pokrenula ovu temu, nisu ni slutile šta se sve krije na dnu Pandorine kutije zdravstvenog sistema, ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu.

Ruku na srce, pregled kod ginekologa je sve samo ne prijatan, ali, kao da nije dovoljno što morate, maltene gole, da legnete na specijalan krevet, podignutih nogu, već morate da trpite i komentare na račun “izgleda” svoje vagine. “Kako smo te lepo zakrpili, možeš filmove da snimaš”… zaista? 

POPULARNO:  BOMBARDOVANE ITALIJA I AUSTRIJA, TEŠKO NEVREME POGODILO DVE DRŽAVE: GRAD POPUT TENISKE LOPTICE NAPRAVIO OGROMNU ŠTETU

Ili možda neumesni “komplimenti” da toliko dobro izgledate da bi vam “napravio treće dete”. Dakle, ovo je etički? U redu? Ovako treba? Samo zato što neko lepo izgleda nakon porođaja, ne znači da je dužan da bude ponižen na ovakav način i to od strane svog izabranog lekara. 

“Dok mi je pritiskala donji stomak: ‘Je l’ te boli ovo? Boli. Nije to bol, to je neprijatnost. Ti si intelektualka, ne smeš tako, treba da razlikuješ bol od neprijatnosti'”, napisala je J.K.

“Posle epiziotomije pustio stažistu da usiva, on otišao da zapali. Vraća se, viri preko ramena stažisti i kaže mi ‘E, baš je sredio, neće je muž prepoznati'”, napisala je Ž.K. 

Loša iskustva imale su i mlađe i starije žene, pa je jedna petnaestogodišnjakinja podelila, da je na prvom pregledu, dobila pitanje šta će ona uopšte tu, i da li je trudna pa je došla, iako je tinejdžerka objasnila da je zbog jakih lekova dobila kandidu. 

Naravno, ne smemo zaboraviti ni famu oko rođenja sinova, a ova tema je tek priča za sebe. Ženama se savetovalo da ćute dok ne rode, kako muževi “ne bi pravili probleme”, a čak im je i savetovano da “očiste”, ali i da se ne opterećuju ako nije muško – “biće sledeći put”. 

Govori im se i da imaju seksualne odnose po svaku cenu, koliko god njihov partner to želi, jer će u suprotnom biti ostavljene. Sve “lepše od lepšeg”. Ili je možda “šlag na tortu” pesma “Bacila je sve niz reku”, u momentu kada se žena sprema na abortus. 

“Ja samo gledam na poslu, jedem kod kuće”, rekao je ginekolog jednoj pacijentkinji nakon što je pljesnuo po butini.

“Zna se kakve su te što koriste tampone i kontracepciju”, još jedan je od komentara.

“Ajde, strpi se, nije mu valjda veći od ovoga”, reči su ginekologa pre nego što je pacijentkinji u vaginu stavio instrument za pregled unutrašnjosti materice. 

Devojke iza Fejbuk i Instagram stranice “Vala, Ljeposava” i jesu pokrenule inicijativu, kako bi žene zajedničkim snagama podigle svest o ovom problemu, ali i da ga plasiraju u javni razgovor.

Nasilje, kako su administratorke izjavile na jednom od storija, ne sme biti tabu tema. Nadaju se da će se organizovanom akcijom stvoriti dovoljno jak pritisak na sistem, nakon čega će nadležni morati da reaguju.

Akcenat je na sledećim problemima: verbalno i fizičko, kao i seksualno ponižavanje pacijentkinja, fizičko nasilje tokom ginekoloških pregleda i porođaja, nesavesno lečenje, odbijanje pružanja zdravstvene zaštite, nepoštovanje ljudskog dostojanstva i fizičkog i psihičkog integriteta pacijentkinja, korupcija u zdravstvu i na kraju, na problem koji omogućava rasprostranjenu praksu svega gore navedenog: na sistem koji štiti nasilnike i koji im dozvoljava da koriste poziciju moći, da žene nekažnjeno povrede i ponize.

Izvor: stil