Skip to content

SADA JE I NAUČNO DOKAZANO: EVO ZAŠTO MUŠKARCI TEŽE PODNOSE BOL I BOLESTI OD ŽENA

  Podijelite sa prijateljima

  ZAŠTO MUŠKARCI TEŽE PODNOSE BOL

  ZAŠTO MUŠKARCI TEŽE PODNOSE BOL
  ZAŠTO MUŠKARCI TEŽE PODNOSE BOL

  Testosteron slabi imunitet, pa stručnjaci veruju da zbog toga muškarci slabije podnose bol, dok su žene iz tog razloga prilično otpornije

  Žene imaju jači imunitet nego muškarci, pa iz tog razloga, između ostalog, oni slabije podnose bol.

  Osim toga, na njih bolje deluju vakcine i brojni medikamenti, tvrdi profesor piter džonson iz britanskog instituta za istraživanje kancera.

  Prema studiji univerziteta u lidsu, muškarci češće umiru od malignog melanoma nego žene, a stručnjaci veruju da je “krivac” za to testosteron, takozvani muški hormon.

  Muški imunitet, inače, slabije se brani od kancerogenih ćelija i ne uspeva da zaustavi njihovo širenje u telu, poput ženskog.

  To bi mogao da bude i razlog zašto više umiru od melanoma.

  Dve strane medalje

  “maligni melanom izrazito je povezan s imunitetom. Zbog testosterona muškarci imaju više dlaka, četvrtaste brade, ali i slabiji imunitet”, objašnjava profesor džonson.

  Tokom ispitivanja na životinjama, naučnici su blokirali delovanje testosterona i otkrili da takav postupak ubrzava oporavak imuniteta od hemioterapije.

  POPULARNO:  "KORONA ME JE UMALO UBILA" SALMA HAJEK PRVI PUT PROGOVORILA O BORBI ZA ŽIVOT I ZLOSTAVLJANJU KOJE JE PREŽIVELA

  Ipak, negativna strana jakog ženskog imuniteta jeste njihova sklonost oboljevanju od autoimunih bolesti, pokazuje studija Univerziteta Fridrih Šiler u Jeni.


  Nežniji pol češće pati i od hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa…

  Efikasnija terapija

  Na koji način testosteron ometa imunitet nije utvrđeno, ali stručnjaci veruju da otkriće može pomoći u stvaranju efikasnije terapije za muškarce. Uz to, zaključeno je da testosteron igra i značajnu ulogu u tome što žene bolje podnose viruse (grip i korona virusi).

  Izvor: Stil