Skip to content

ŠTA DESET SEKUNDI ZAGRLJAJA ČINI VAŠEM ORGANIZMU?

  Podijelite sa prijateljima

  Često iskazivanje osjećanja grljenjem može da snizi rizik od bolesti srca, ublaži poguban uticaj stresa, oslobodi nas od umora, poboljša imunitet, pa čak i ublaži simptome depresije …

  Prema riječima psihologa, samo deset sekundi toplog zagrljaja može u našem mozgu izazvati fenomenalnu reakciju. Luči se hormon oksitocin koji snižava nivo stresa u mozgu. Ista hemikalija odgovorna je za smanjenje krvnog pritiska, pobjedu nad umorom, infekcijama i ublažavanje simptoma depresije. Takođe, oksitocin se izlučuje kod porođaja i prilikom dojenja.

  Istovremeno, u zagrljaju se snižava nivo hormona stresa, kortizola, zbog kojeg nam inače srce brže kuca. Inače, naša koža prekrivena je nervnim završecima koji osjete kada nas neko grli. Tada se šalju signali mozgu, srcu i receptorima oksitocina.

  Pozitivno emocionalno iskustvo grljenja pojačava pozitivne biohemijske i fiziološke reakcije – tvrdi doktor Jan Astrom, autor studije objavljene u časopisu Comprehensive Psychology. Ovakva fizička reakcija podrazumjeva poboljšanje društvenih vještina i jača povjerenje.

  POPULARNO:  ODLUČILA JE DA SPROVEDE JEDAN EKSPERIMENT, DA VIDI KOME NEDOSTAJE: NESTALA JE NA TRI DANA...

  Da grljenje ima ljekovita svojstva, potvrđuju i riječi psihologinje Virginije Satir kako je čovjeku potrebno četiri zagrljaja na dan da bi preživio. “Osam zagrljaja dnevno treba nam da bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali” – rekla je Virginia Satir. 

   

  izvor: jumagazin.info/