SLANA JELA

UMESITE MEKIKE PUNE FILA: NEŽNE, MIRISNE I BESKRAJNO UKUSNE! (RECEPT)

Podijelite sa prijateljima

MEKIKE PUNE FILA

vasilica-1421233390-53437-640x419

Uz mekike pune fila i mekane kao duša, potrebno vam je ovo:

500 ml mlake vode,

700 g mekog brasna,

40 g kvasca,

1 kafena kašičica šećera,

5 kašika ulja za testo;

1,5 kafena kašičica soli,

ulje za prženje (duboko prženje).

A priprema se na sledeći način:

U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, ulje, šećer. Malo izmešajte rukom, dodajte brašna ali ne sve, malo vise od pola od ukupne količine.

So dodate tek sad, ne direktno u kvasac jer će slabije narasti, prenosi stvarukusa.rs

Umesite testo mikserom s dodacima za mešenje testa. Tako ćete brže napraviti lepo glatko testo. Mutite mikserom sve dok se ne dobije lepa glatkla masa, bez grudvica.

Pobrašnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i površno, tek da se formira mekana lopta od testa. Ako se baš jako lepi za ruke, dodajte još malo brašna i blago mesite.

Zagrejte rernu. Ukljucite na 50 ali ne čekajte da se skroz zagreje, pa ugasite. Rerna treba da je mlaka, ne previše vruća. Ubacite vanglu sa testom i prekrite krpom. Neka stoji 15 minuta da testo malo naraste, nema potrebe da se digne skroz.

POPULARNO:  UKUSNA PITA IZ TIGANJA OD 3 KROMPIRA I JAJA: NEMA JEFTINIJE

Pobrašnjavite dobro radnu površinu, naraslo testo blago premesite sa malo brašna. Istresite na sto, malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte.

Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izađe vazduh. Od testa isecite mekike veličine i oblika po želji i ostavite ih oko 10 minuta.Testo ćete lakše seći ako povremeno na nož nanesete brašno.

Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brašno da vam se mekike ne zalepe. Bitno je jos da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući jer ce se spljoštiti i nestaće pola rupica iz njih.

Spuštajte u vrelo ulje, gornja strana ide prvo dole. Kada dobro porumeni, okrenite drugu stranu da porumeni. Vadite na salvetu da se ocede.

Izvor: istinito.net