SAVJETI

ZAMENE ZA BELO BRAŠNO: ISPROBAJTE ZDRAVIJE VRSTE BEZ GLUTENA

Podijelite sa prijateljima

ZAMENE ZA BELO BRAŠNO

ZAMENE ZA BELO BRAŠNO
ZAMENE ZA BELO BRAŠNO

Mnogi ljudi ne znaju da belo brašno danas ima veliki broj zamena.

Naravno, ova brašna se međusobno razlikuju, tako da recepti za njih mogu biti različiti, ali završiće posao u pripremi istih proizvoda od testa na koje smo navikli.

Zamene belog brašna odličan su izbor za ljude sa netolerancijom na gluten, kao i za ljude koji žele da malo promene svoju ishranu.

Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno je verovatno najbliže brašno bez glutena pšeničnom brašnu. Ono je već prilično rasprostranjeno u pekarstvu, a često se koristi i za pohovanje. Priprema se od osušenih zrna kukuruza i sadrži veliku količinu vitamina A. Bogato je antioksidantima koji su dobri za zdravlje očiju.

Brašno od leblebije

Ovo brašno je možda jedno od najmanje poznatih u popularnoj evropskoj kuhinji. S druge strane, mnogo se upotrebljava u jevrejskoj kuhinji i idealno je za falafele. Može da ima poseban ukus pasulja u nekim jelima, ali činjenica da je od mahunarki čini ga vrlo bogatim proteinima. Takođe sadrži malo ugljenih hidrata i dijetalno je.

Brašno od spelte

Brašno od spelte nije bez glutena, jer je spelta vrsta pšenice, pa nije pogodno za ljude sa netolerancijom na gluten. Međutim, sadrži više vlakana i proteina, što ga čini korisnijim od običnog pšeničnog brašna. Zbog toga je lakše za probavni sistem. Ukus mu je slađi od pšenice, što ga čini zanimljivim za upotrebu u kolačima.

POPULARNO:  EVO KAKO SAM SE RIJEŠILA ESCHERICHIE COLI IZ ORGANIZMA

Kokosovo brašno

Slično kukuruznom brašnu, kokosovo brašno se pravi od sušenog i mlevenog kokosa. Kao i svi drugi proizvodi od kokosa, i brašno ima vrlo koristan sastav. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama i vlaknima. Upotreba ovog brašna u pripremi slatkiša ili drugih poslastica bila bi vrlo uspešna, ukusna i korisna.

Brašno od ovsenih pahuljica

Ovsene pahuljice su jedna od najkorisnijih namirnica za gastrointestinalnu floru. Isto važi i za brašno od ovsenih pahuljica – jedno je od najkorisnijih brašna, sadrži rastvorljiva vlakna i veliku količinu proteina. Još jedna prednost brašna od ovsenih pahuljica je ta što se može napraviti kod kuće, samo ako sameljemo ovsene pahuljice. Široko se koristi i za slatke i za slane proizvode.

Bademovo brašno

Bademovo brašno je takođe alternativa pšeničnom brašnu. Već se široko koristi u francuskoj kuhinji i koristi se za izradu slatkih testenina. Prilično je fleksibilno brašno, izuzetno pogodno za pripremu slatkiša i pravljenje hleba.

Izvor: Bonapeti.rs