SAVJETI ZANIMLJIVO

ZBOG OVIH KOLAČA SE GOJITE: DOKTOR RANGIRAO POSLASTICE OD NAJMANJE DO NAJVIŠE ŠTETNIH – IZNENADIĆETE SE

Podijelite sa prijateljima

ZBOG OVIH KOLAČA SE GOJITE

ZBOG OVIH KOLAČA SE GOJITE
ZBOG OVIH KOLAČA SE GOJITE

Od štrudle do raskošnih torti – saznajte koja poslastica je najpogubnija po liniju.

Svi znamo da torte i kolači goje, ali i među njima ima razlike. Neke su štetnije po stas, a neke u vrlo maloj meri utiču na povećanje telesne težine.

Koje poslastice se nikako ne preporučuju a koje možemo da jedemo bez mnogo griže savesti, otkrio je gastroenterolog, doktor Aleksej Paramonov.

Ovo je njegova lista slatkiša poređanih od najmanje štetnih do onih koje treba potpuno izbaciti!

Štrudla od jabuka

Istina, ova poslatica se sastoji od putera, brašna, oraha, pa čak i prezli, ali ima i jabuke koje obiluju vlaknima i pektinom. Kalorijska vrednost joj je samo 160 kcal u 100 g.

Panakota

Panakota je na drugom mestu sa 190 kcal u 100 g. Nije mnogo štetna zbog činjenice da je puter u njoj zamenjen kremom, a gustina se postiže dodavanjem želatina. Često se služi sa bobičastim voćem, koje nije samo ukusno, već i zdravo.

POPULARNO:  ZABORAVITE NA NOŽ, LUBENICU ISECITE NIKAD LAKŠE I LEPŠE: POMOĆU JEDNOSTAVNOG TRIKA

Tiramisu

Umesto brašna – keksići, umesto putera – mekani sir. Kalorijska vrednost nije zanemarljiva – 285 kcal u 100 g, ali maskarpone sir sadrži i vitamine D i K, što je dodatni benefit.

Čizkejk

Glavni sastojak – sir, a to znači manje kalorija, manje masti, višak proteina. Ipak, ovaj desert ima puno šećera, energetska vrednost mu je 340 kcal u 100g

Napoleon torta

U 100 g ima oko 410 kalorija, još jedan problem je što se po tradicionalnom receptu priprema i od margarina (pored putera) koji sadrži transmasti i loš je za krvne sudove.

Prag torta

Tradicionalna, mnogima omiljena, torta Prag ima oko 520 kcal u 100 g. Nepotrebno je pričati o zdravstvenim benefitima, jer gotovo i ne postoje, ali je zato praznik za nepca.

Izvor: Mondo/stvarukusa