LJEKOVITO BILJE SAVJETI

BILJKA BESMRTNOSTI – 1 KAŠIČICA OVOG ZAČINA PUNA JE VITAMINA C, GVOŽĐA, MAGNEZIJUMA…

Podijelite sa prijateljima

BILJKA BESMRTNOSTI

BILJKA BESMRTNOSTI
BILJKA BESMRTNOSTI

Legende ispredaju da komorač daruje besmrtnost.

Komorač (Foeniculum vuglaris) je mediteranska višegodišnja biljka iz porodice peršuna i vekovima je u upotrebi kako u kulinarskim đakonijama, tako i u medicinske svrhe. Raste divlje u oblasti Sredozemnog mora, ali se i komercijalno uzgaja.

Biljka se sastoji od lukovice, stabljika, listova, cvetova i semena i svi delovi su jestivi. Ona je jedna od četiri biljke koja daruje jestivu začinsku biljku i začinsko seme (ostale su korijander, mirođija i grčko seme). Seme komorača spada u grupu začina koji hlade. Ima slatkast, pomalo jedak ukus koji podseća na ukus semena anisa. Odličan je izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Čaj od komorača za bolje varenje i kvalitetnije majčino mleko

ajurvedi se smatra da je seme komorača jedno od najboljih začina za varenje koje osnažuje agni (digestivnu vatru), smanjuje nadimanje i zaustavlja grčeve. Zbog ovih svojstava nalazi se u raznim čajnim mešavinama, pa se čak preporučuje i kao blagi napitak za bebe koje pate od grčeva.

Prema ajurvedskom receptu, posle jela konzumirajte jednu kašičicu pečenog semena komorača. Za probleme sa bešikom, savetuje se čaj sa semenom korijandera, a dobar je i kao smirujući tonik za nerve. Tradicionalna kineska medicina na sličan način promoviše upotrebu semena komorača, ističući da reguliše či i harmonizuje rad stomaka i poboljšava apetit.

POPULARNO:  LJUBICA KOJA BRINE O ISHRANI NOVAKA ĐOKOVIĆA OTKRILA GDE GREŠIMO PRILIKOM PEČENJA MESA: "TAKO SE STVARA LOŠ HOLESTEROL"

Kroz istoriju, doktori TKM su ga koristili u toplim oblogama kod zmijskih ujeda, kod bolne ušne duplje ili kao komprese za stomak kod bolova. Posle porođaja se majkama preporučuje čaj od komorača sa malo cimeta radi stimulisanja laktacije.

S obzirom na to da seme ima stimulativna dejstva, TKM doktori savetuju da se konzumira ujutru u malim količinama, a trudnice treba da ga izbegavaju zato što stimuliše matericu.

Energetski, komorač je odličan za naš duh, posebno za onaj deo nas kojem nedostaje samo ljubavi. Povoljno utiče na korenu (prvu), sakralnu (drugu) i srčanu (cetvrtu) čakru.

Seme komorača je nezaobilazan sastojak u kineskoj mešavini 5 zacina, nekim indijskim mešavinama i naširoko se koristi u kuhinjama Bliskog istoka i Mediterana. U indijskim i pakistanskim restoranima se tradicionalno služi na kraju jela, ne samo zarad boljeg varenja, nego i kao osveživač daha.

Izvor: Stil.kurir.rs/Lovesensa