SAVJETI

OVA 4 PRAVILA SVI MORAMO DA USVOJIMO: SAČUVAJTE ZDRAVLJE OČIJU UPRKOS DUGOM GLEDANJU U EKRAN!

Podijelite sa prijateljima

SAČUVAJTE ZDRAVLJE OČIJU

SAČUVAJTE ZDRAVLJE OČIJU
SAČUVAJTE ZDRAVLJE OČIJU

Nekad se dugo svakodnevno gledanje u ekran podrazumevalo za mali broj ljudi, a danas se može reći da to važi za većinu.

Kada bi se uzeo neki prosek gledanja u ekran tokom životnog veka, brojke bi zaista delovale neverovatno. To naravno utiče na naše oči, i to prevashodno tako što ne trepćemo istim intenzitetom kao obično.

Normalan broj treptaja tokom minuta je 20, dok se to smanjuje na samo 5-7 puta u minutu tokom gledanja u ekrane. Ovo dalje dovodi do suvih očiju, iritacije i mnogih drugih problema.

Iako ne možemo baš da se odreknemo računara, tableta i telefona, postoje načini na koje možemo da poboljšamo zdravlje očiju.

Pravilo 20-20-20

Znamo da s vremena na vreme treba da ustanemo sa radne stolice i razmrdamo se, ali i našim očima je potrebna ovakva vrsta promene.

Pravilo 20-20-20 podrazumeva da nakon svakih 20 minuta gledanja u ekran skrenete pogled sa njega i gledate u nešto udaljeno oko 6 metara od vas (odnosno 20 stopa) barem 20 sekundi.

To će očima doneti malu pauzu i osveženje od konstantnog gledanja u istu tačku.

POPULARNO:  KOMPOT OD KAJSIJA BEZ KONZERVANSA: OVO JE NAJBOLJI NAČIN ČUVANJA VOĆA

Vežbajte treptanje

Možda zvuči smešno jer je treptanje nešto što naše telo obavlja automatski, ali ova vežba je ipak korisna. Kao što smo spomenuli, dugo gledanje u ekran remeti učestalost treptanja, te nije loše ovo ponoviti barem nekoliko puta dnevno. Zatvorite oči i izbrojite do tri, potom ih otvorite i izdvojite do dva i tako radite po potrebi.

Pijte vodu

Svi smo hiljadu puta čuli da treba da pijemo dosta vode u toku dana i to je zaista važno iz najrazličitijih razloga. Jedan od njih je taj što voda pomaže u sprečavanju suvoće očiju, koja uopšte nije naivni problem. Procenite koliko često ste žedni, ali dobro je uvek imati vodu pri ruci.

Pazite na klima uređaj

Još uvek nismo stigli do trenutka kada ćemo se hladiti pomoću klima uređaja, ali kad to dođe na red, treba voditi računa gde se mi nalazimo u odnosu na njega.

Ako nas vazduh iz klima uređaja udara direktno u lice, to dodatno isušuje oči, što nikako nije preporučljivo. Samo treba sesti malo dalje od njega i izbeći ćete isušivanje.

Izvor: Stil