Skip to content

OVO DRVO NIKO NE TREBA DA GAJI U DVORIŠTU: DOBRO SE PAZITE

  Podijelite sa prijateljima

  Iako pravi odličnu hladovinu, nepoželjno je iz drugih, važnih razloga

  Oduvek postoje oprečna mišljenja oko života u kući ili u stanu. I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane, ali čini se da je poslednje vreme, kada smo zbog korona virusa primorani da češće nego ikada do sada sedimo u svoja četiri zida, broj onih koji biraju da uživaju u kući s dvorištem daleko veći.

  U dvorištu možete da uživate, a posebno kada su temperature prijatne. Zato je važno da ispred doma, kao i njemu, sve podesite po svom ukusu, piše Lepa&Srećna.

  Brojna su verovanja koje biljke je dobro zasaditi, a koje zbog njihovog efekata na zdravlje, ali i narodnih verovanja, treba izbeći. Iako donosi lepu hladovin leti, orah je prema mišljenju stručnjaka, drvo koje ne treba da imamo u dvorištu i bašti.


  Orah je veliki potrošač kiseonika i veliki proizvođač ugljendioksida. Ovo drvo ima i posebna eterična ulja, koja se nalaze u njegovim listovima, tako da ispod njega često nećete naći drugu vegetaciju.

  POPULARNO:  GALA KEKS TORTA: BOGATA I VEOMA IZDAŠNA POSLASTICA, SVA OD KREMA

  Prema rečima Petra Ivaniš, inženjera pejzažne arhitekture i hortikulutre, važno je da se orad ne sadi blizu kuće.

  “Osim što zaklanja svetlost orah ima izuzetno jak koren koji može često da podigne i beton oko ili ispod kuće. Stručnjaci savetuju da orah ne treba saditi ni blizu parkinga pa ni kuće zbog temelja.

  Naime, njegov koren ide i do – pet metara u dubinu”, tvrdi on.

  Izvor: Stil