SAVJETI

OVO SU SIMPTOMI MUŠKE MENOPAUZE: MOŽE DA SE JAVI U SVAKOM DOBU, A OVO MOGU BITI POSLEDICE

Podijelite sa prijateljima

OVO SU SIMPTOMI MUŠKE MENOPAUZE

OVO SU SIMPTOMI MUŠKE MENOPAUZE
OVO SU SIMPTOMI MUŠKE MENOPAUZE

Mehanizam nastanka andropauze je u potpunosti različit od menopauze kod žena…Možda niste znali, ali muškarci takođe mogu da uđu u menopauzu.

Pojačan osećaj umora ili uznemirenosti, nesanica, pojačano znojenje, napadi vrućine, smanjenje polne želje, smetnje u potenciji, porast telesne mase i gojaznosti u predelu stomaku, smanjenje mišićne mase ili snage mogu biti znak andropauze.

Mehanizam nastanka andropauze je u potpunosti različit od menopauze kod žena. Menopauza kod žena je posledica prirodnog smanjenja rada jajnika zbog čega dolazi do pada ženskih polnih hormona u krvi.

Testisi takođe mogu smanjeno raditi zbog upale ili traume testisa ili zbog određene genetske bolesti. Oslabljen rad testisa može biti uzrokovan i smanjenim radom hipofize, na primer kao posledica tumora hipofize. U jednom i drugom slučaju primećujemo pad koncentracije testosterona u krvi, ali tada govorimo o zasebnoj bolesti – hipogonadizmu. Ponekad je teško razgraničiti hipogonadizam i andropauzu jer ponekad obe bolesti mogu dovesti do smanjenog testosterona u krvi. Ali, specifičnost andropauze je u tome da ne postoji poremećaj lučenja niti hipofize niti testisa.

O ČEMU SE ONDA ZAPRAVO RADI?

Uzrok andropauze je poremećaj lučenja proteina koji nosi polne hormone u krvi (SHBG, eng. Sex-hormon binding globulin). SHBG je protein koji se luči u jetri i njegova glavna uloga je da prenosi testosteron iz testisa u ostala tkiva u organizmu. Kako bi se ovaj proces odvijao nesmetano, koncentracija SHBG mora biti optimalna, odnosno, proteina ne sme biti ni previše ni premalo.

Previsoka koncentracija SHBG u krvi će vezati na sebe sav testosteron i u tom slučaju će biti premalo slobodnog testosterona (eng. free testosterone) koji se može otpusti u tkivo gde će ostvariti svoj učinak. S druge strane, preniska koncentracija SHBG će uzrokovati drugi problem, testosteron koji se izluči u testisu neće moći da „otputuje“ u organizam jer nema svog nosača.

POPULARNO:  GENIJALAN TRIK UZ KOJI ĆE VAŠ FRIŽIDER UVEK MIRISATI NA SVEŽE

Dakle, andropauza je poremećaj koji nastaje zbog poremećene koncentracije SHBG u organizmu, koji može dovesti do smanjene koncentracije ukupnog ili slobodnog testosterona u krvi, a da pritom testisi i hipofiza rade dobro.

Treba naglasiti kako andropauza nije poremećaj koji se veže za određeno životno doba, a češći je kod muškaraca srednje ili starije životne dobi, ali može se pojaviti i kod mladih muškaraca.

POJAČANO LUČENJE SHBG

Prvi oblik andropauze, onaj koji nastaje pojačanim lučenjem SHBG: Porast koncentracije SHBG je normalan proces koji se povezuje sa starenjem, ne možemo ovde govoriti o bolesti. Upravo iz ovog razloga, stariji muškarci imaju generalno nešto slabiju potenciju i polnu želju. Treba dodati da porast SHBG možemo očekivati i kod većine bolesti jetre, tako da o tome treba voditi računa kada otkrijemo povišen SHBG u muškarca.

“Porast koncentracije SHBG dovodi do smanjene bioraspoloživosti testosterona, odnosno smanjenja slobodnog testosterona. Ako u ovom slučaju učinimo endokrinološko testiranje, uočićemo da je ukupni testosteron u serumu uredan, ali slobodni testosteron će biti smanjen.

Treba napomenuti kako SHBG možda neće biti povišen, no zasigurno će biti u gornjoj granici referentnog intervala. Ukoliko izmerimo FSH i LH, hormone hipofize koji stimulišu rad testisa, možemo ponekad „uloviti“ povišene koncentracije”, piše  Dr Ivan Kruljac, specijalista endokrinologije i dijabetologije za Ordinacija.hr.

NASTAVAK NA STRANI 2…