SAVJETI

7 TESTOVA KOJE TREBA RADITI JEDNOM GODIŠNJE: OVAKO SE BOLESTI OTKRIVAJU U POČETNOJ FAZI – KRV SVE POKAŽE

Podijelite sa prijateljima

Ako vam je zaista stalo do vašeg zdravlja, redovno se testirajte, idite na sistematske preglede, čak i ako nema alarmantnih simptoma. Testovi krvi i specijalni testovi mogu pomoći u identifikovanju potencijalnog problema.

Donosimo vam listu važnih pregleda i testova za žene:

1. Šećer u krvi

Povišeni nivo glukoze (šećera) u krvi služi kao signal da telo ili ne proizvodi dovoljno insulina, hormona koji šećer snabdeva ćelijama ili ne koristi insulin pravilno.

Povišeni šežer u krvi može ukazivati na razvoj dijabetesa / predijabetesa. Važno je jednom godišnje proveriti vrednost glukoze natašte, a još češće ako imate hipertenziju.

2. Lipidni panel

Lipidni panel će pokazati sadržaj holesterola i triglicerida kako bi se imala predstava o riziku od razvoja srčanih bolesti. Važno je testirati se jednom godišnje.

3. Tiroidni stimulišući hormon (TSH) i T4 test

Štitna žlezda proizvodi hormone koji su odgovorni za metabolizam. Kod žena se češća dijagnostikuje nedostatak aktivnosti štitaste žlezde (hipotiroidizam) ili, obratno, njegova hiperaktivnost (hipertireoza).

Testovi TSH i T4 pokazaće nivo hormona kako bi se razumelo kako funkcioniše štitna žlezda. Simptomi neispravnosti štitne žlezde: umor, povećan apetit, preosetljivost na prehladu, slabost mišića, lomljiva kosa i nokti, problemi sa težinom.

POPULARNO:  6 MOĆNIH VEŽBI: UBLAŽAVAJU HRONIČNE BOLOVE U KOLENIMA, KUKOVIMA I STOPALIMA

4. Vitamin D (25-hidroksivitamin D)

Vitamin D je važan za snagu kostiju i druge telesne funkcije. Stariji ljudi obično pate od njegovog nedostatka.

5. Gvožđe, Vitamin B12, Magnezijum

Ove supstance i minerali su veoma važni za normalno funkcionisanje tela, stoga je korisno sistematski nadgledati njihov sadržaj.

6. Biohemijski test krvi

Ovaj test uključuje brojne pokazatelje: stanje elektrolita i hidrataciju, rad bubrega, jetre i krvnih zrnaca. Ove pokazatelje treba nadgledati zbog akutne ili hronične infekcije, anemije i problema sa zgrušavanjem krvi.

7. Markeri upale: CRP i homocistein

C-reaktivni protein ukazuje na stepen upale u telu. Čak i neznatno povećanje vrednosti CRP-a povezano je sa rizikom od takvih bolesti kao što su srčane patologije, depresija. Visok nivo može ukazivati na fizičku traumu, emocionalni ili oksidativni stres, intoksikaciju, alergije.

Povećani nivo homocisteina (ovo je aminokiselina) govoriće o verovatnoći moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti, sposobnosti uklanjanja toksina iz tela i stvaranja neurotransmitera.

Izvor: Stil