LJEKOVITO BILJE

8 ZDRAVSTVENIH KORISTI OD MASLAČKA: KADA SE BERE, KAKO SE SPREMA I KO SME DA GA KORISTI?

Podijelite sa prijateljima

8 ZDRAVSTVENIH KORISTI OD MASLAČKA

8 ZDRAVSTVENIH KORISTI OD MASLAČKA
8 ZDRAVSTVENIH KORISTI OD MASLAČKA

Verovatno vam je maslačak poznat kao tvrdoglavi korov koji se uporno širi kroz vaš travnjak i bašte, ali kada čujete o njegovim lekovitim svojstvima, shvatićete blagoslov koji donosi ovaj žuti cvet

Naučno je dokazano da maslačak ima zdravstvene benefite po organizam svakog čoveka.

Donosimo vam spisak od čak 8 zdravstvenih koristi maslačka:

1. Maslačak je visoko hranljiva namirnica:

Od korena do cveta, maslačak je izuzetno hranljiva biljka, prepuna vitamina, minerala i vlakana.

Listovi maslačka mogu se jesti u salati ili kuvanji, a sadrže vitamin A, C i K, ali i vitamin E. Minerali su sastavni deo listova maslačka, a najviše je zastupljeno gvožđe, kalcijum, kalijum i magnezijum.

Koren maslačka bogat je ugljenim hidratima inulinom, koji je zadužen za draviju crevnu floru u našem organizmu.

Koren maslačka se često suši i koristi za pripremu čaja, a može se jesti i bez obrade.

2. Moćan je antioksidans

Antioksidanti su molekuli koji pomažu u neutralisanju i sprečavanju negativnih efekata slobodnih radikala u našem telu. Prisustvo previše slobodnih radikala doprinosi razvoju bolesti i ubrzava starenje. Stoga, unošenje antioksidanata u telo, čini nas zdravim i mladolikim.

POPULARNO:  ČUVARKUĆA ILI KAMENA RUŽA: KADA JE ZASADITE, SAMA O SEBI BRINE

Maslačak obiluje antioksidantima koji pružaju jaku zaštitu našim ćelijama. Najviše ovih antioksidanata nalazi se u cvetu, ali ih ima i u korenu i listu maslačka.

3. Pomaže u borbi sa upalama u telu

Upala je jedan od prirodnih odgovora vašeg tela na povredu ili bolest. Vremenom, prekomerno zapaljenje može dovesti do trajnog oštećenja tkiva i DNK vašeg tela. Neke studije su otkrile da maslačak zna čajno smanjene markere upale u ćelijama tretiranim jedinjenjima maslačka.

4. Maslačak može da pomogne u smanjenju šećera u krvi

Čikorna i hlorogena kiselina su dva bioaktivna jedinjenja maslačka. Nalaze se u svim delovima biljke i mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi. Studije na životinjama su pokazale da ova jedinjenja mogu poboljšati lučenje insulina iz pankreasa, istovremeno poboljšavajući apsorpciju glukoze (šećera) u mišićnom tkivu.

5. Maslačak može da reguliše i holesterol

Neka bioaktivna jedinjenja u maslačku mogu smanjiti holesterol, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Jedna studija na životinjama rezultirala je dramatično smanjenim nivoom holesterola i triglicerida kod miševa koji su tretirani ekstraktom maslačka.

NASTAVAK NA STRANI 2….