SAVJETI

OVI VITAMINI AKO SE UZIMAJU ZAJEDNO ŠTETE ZDRAVLJU: Dr. SAMARDŽIĆ OBJAŠNJAVA

Podijelite sa prijateljima

Suplementi mogu da budu otrov ako se ne koriste na pravi način

Tokom pandemije korona virusa, porasla je upotreba vitamina i minerala, a mnogi su na svoju ruku kombinovali suplemente, što nikako nije dobro. Klinički farmakolog dr Janko Samardžić je za RTS ordinaciju objasnio da svaki vitamin može biti otrov ukoliko se uzima u velikoj dozi.

“Mi kao farmakolozi volimo da pravimo kombinacije lekova i suplemenata, to jeste pristup koji, ako znate kako da kombinujete, da uzmete one sastojke koji deluju međusobno sinergistički, to ima smisla.

U tom kontekstu je bitno da imate dobru formulaciju i da, kada kombinujete izvesne sastojke, mi težimo da se onda stavljaju manje koncentracije lekovitih supstanci jer se smatra da sinergizmom pojačavate efekte.

S druge strane, svako kombinovanje povećava mogućnost nastanka interakcije, tj. promene dejstva jedne lekovite supstance pod uticajem druge. Ako ti preparati nisu u odgovarajućoj formulaciji, ako nije formulacija sa postepenim oslobađanjem koja će u jednoj fazi osloboditi na primer kalcijum, pa u drugoj fazi magnezijum, da ne dođe do njihove interakcije, onda je to opravdana kombinacija.

Međutim, samo kombinovanje nije poželjno na svoju ruku, ali jednostavno kombinovanje mislim da je sada prevaziđeno i da se ide na jednu tabletu”.

On savetuje da ni slučajno sami ne kupujete različite suplemente i da ih pijete na svoju ruku jer loše kombinacije mogu da izazovu razne neželjene efekte. Otkrio je i koje su to najgore kombinacije vitamina: 

POPULARNO:  SAVETI ZA NEGU I ZALIVANJE BILJAKA DOK STE NA ODMORU: 2 NAČINA KOJA ĆE POMOĆI DA SE BILJKE ODRŽE U ŽIVOTU

Magnezijum i kalcijum

“Radi se o dvovalentnim katjonima, oni prave interakcije međusobno i ometaju iskoristljivost jedan drugom. Ukoliko nemamo formulaciju koja će omogućiti oslobađanje jednog pa drugog, takve kombinacije onda nisu poželjne da se istovremeno uzimaju, nego razmak od dva-tri sata minimum treba napraviti kada se oni uzimaju”, objasnio je farmakolog Samardžić.

On je pojasnio i u kojim situacijama se magnezijum uzima.

“Ono što danas znamo, u najvećem broju situacija kada je potreban magnezijum to su neki bolni sindromi – kada nemate jasan uzrok glavobolje, kada su migrene, kada je dečja populacija u pitanju, gde ne možete da primenite agresivne analgetike. Ima povoljan efekat na kardiovaskularni sistem i znamo da se sulfat magnezijum koristi kao lek kod aritmija.

Pokazan je i antidepresivan efekat, povoljan efekat na raspoloženje i mislim da će u postkovid eri koja, nadam se, dolazi, imati više potrebe za magnezijumom, upravo zbog efekta na stabilizaciju raspoloženja, na krvni pritisak, bolne sindrome”.

Cink i bakar

“Velike doze cinka mogu da blokiraju resorpciju bakra i gotovo da izazovu anemiju. To je već opisano u nekoliko slučajeva u Americi, uspeli su da proizvedu anemiju. Ne treba preterivati i ne treba praviti kombinaciju ove dve supstance”.

NASTAVAK NA STRANI 2…