LJEKOVITO BILJE

SRPSKI TRAVAR MOMČILO ANTONIJEVIĆ: OVAKO SE PRAVILNO KORISTI KOPRIVA

Podijelite sa prijateljima

OVAKO SE PRAVILNO KORISTI KOPRIVA

OVAKO SE PRAVILNO KORISTI KOPRIVA
OVAKO SE PRAVILNO KORISTI KOPRIVA

Momčilo Antonijević, novinar i travar, podelio je svoj savet spremanja koprive i lekovitog bilja

Svi znamo da nema zdravije biljke od koprive. Kopriva je bogata gvožđem, kalijumom, manganom, kalcijumom i vitaminom A, C, D i K. Jedna šoljica koprive vas opskrbljuje sa neverovatnih 1.790 IU vitamina A, što je čak 300% preporučenog dnevnog unosa.

Travar Momčilo Antonijević kaže kako on koristi koprivu:

“Kuvao sam čorbu, farbao vunu, jaja za Uskrs, pravio čaj od semena, lista i korena. Kopriva je pored konoplje jedna od najraznovrsnije upotrebljavanih biljaka kod nas, u proleće niče mlada kopriva i idealna je za kuvanje baš sada”, rekao je on gostujući na RTS-u, prenosi Lepa i srećna.

Može da se koristi kao spanać ili zelje, ali ne sadrži slobodnu oksalnu kiselinu, koja smeta ljudima koji imaju kamen u bubregu.

“Kopriva je za njih potpuno bezbedna, kada je redovno kosite može biti mlada cele godine i imati mesta u vašoj kuhinji. Ukusna je biljka, kuvao sam dve ili tri vrste čorbe, ona je veoma lekovita. Može se dati i sasvim maloj deci, jednu upotrebu imaju seme i list, a drugu koren”, rekao je on.

Koren sadrži fitosterole, ko ima problem sa prostatom, odličan je za njega. Kada se skuva jak čaj, njime se ispira kosa za jačanje, ali i protiv opadanja i peruti. Čaj od korena se prelije hladnom vodom, pa pusti da provri, ostavi da odstoji pola sata, dakle način pripreme je duži nego kod lista.

POPULARNO:  EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO POPIJETE ČAJ OD BELE BREZE: DVAPUT ĆETE OVO ČITATI, MALO KO JE ZNAO

“List zbog hlorofila preporučuje se za anemiju. Čaj od listova koprive, jedna puna supena kašika se prelije šoljom vrele vode, procedi posle 15-20 minuta i pije dva do tri puta dnevno”, rekao je on.

Ako mi želimo da uberemo koprivu, pa se bojimo da će nas ožariti, Antonijević kaže da nema razloga za brigu.

“Ništa, ako vas ožari, malo pecka ili se zacrveni ali je zapravo korisno! Stari Rimljani su se žarili koprivom protiv bolova, reumatizma ili problema sa zglobovima. Naš narod na Đurđevdan ožari decu na vratu, verovalo se da se tako ‘otera’ bolest. U bodljama na stablu i listovima je mravlja kiselina koja žari, ali posle toga bol umine”, rekao je on.

Seme koprive se mnogo upotrebljava protiv noćnog mokrenja kod dece, 40 grama se pomeša sa ražanim brašnom i od toga se zamesi testo sa kvascem i medom.

Podelite testo na pet kolačića, ispečete ih i date po jedan kolačić detetu pred spavanje, sa čajem od kantariona, dva sata pred spavanje. To se ponavlja mesec dana i narodni travari kažu da je veoma uspešan recept.

Od semena se pravi i sredstvo protiv anemije, 100 grama semena se samelje i pomeša sa pet kašika tačno, odnosno tahinija, paste od susama. Pa još pet kašika sirovog kakao praha, i doda se kilogram meda. Ova mešavina drži se na hladnom mestu i uzimaju se dve do tri kašike dnevno.

Izvor: Stil