SIMPTOMI I POSLEDICE LAJMSKE BOLESTI: ŠTA AKO VAS UJEDE ZARAŽEN KRPELJ

Reč je o infekciji koju izaziva spiralna bakterija borelija burgdorferi, kojom se krpelj najčešće zarazi kontaktom sa drugim životinjama

Lajmska bolest je teška infekcija koju prenose krpelji, a može da izazove brojne komplikacije poput problema sa zglobovima, kožom, nervnim sistemom i srcem. Ono što je naročito teško kod ove bolesti jeste to što neke od ovih posledica uočavamo tek posle više godina od ugriza krpelja, što otežava dalji tok lečenja.

Prevencija je najvažnija, kao i snažan imunitet, ukoliko do uboda ipak dođe. Sredina proleća i celo leto idealno je doba za izlete u prirodi – neki uživaju sa porodicom, drugi sa prijateljima, a ima i onih koji rašire ćebe na travi pod drvetom i u društvu dobre knjige provedu nekoliko sati, daleko od gradske vreve.

Koliko god da je boravak na svežem vazduhu koristan i preporučljiv, ne treba zaboraviti na krpelje, koji vrebaju od ranog proleća sve do kasne jeseni ne bi li se prilepili za kožu izletnika. Upravo oni prenose lajmsku bolest, odnosno boreliozu.

Simptomi lajmske bolesti

Lajmska bolest je zapravo infekcija koju izaziva spiralna bakterija borelija burgdorferi, kojom se krpelj najčešće zarazi kontaktom sa drugim životinjama (obično miševima ili jelenima). Lajmska bolest kod dece najčešće pogađa mališane uzrasta od 5 godina pa sve do tinejdžera od 14 godina, a kod odraslih se obično javlja između 40. i 50. godine, s tim što se može javiti u svakom životnom dobu.

Ugriz krpelja je uglavnom neosetan, jer pljuvačka tog parazita sadrži prirodni anestetik. Prvi znak borelioze jeste crveni osip na mestu ujeda, koji ne svrbi i ne boli, ali se širi po koži i ume da se javi i na više mesta. Mogu ga pratiti i simptomi vrlo slični običnom gripu – glavobolja, malaksalost, groznica praćena temperaturom, tada se ovi znaci povezuju sa respiratornim sezonskim infekcijama, naročito leti, te je potrebno uraditi više analiza.

POPULARNO:  LJUBAVNI SAVET PSIHOLOGA LABKOVSKOG: AKO ŽELIŠ DA SE UDAŠ, NE SMEŠ DA SE DRUŽIŠ SA OŽENJENIM ČOVEKOM! EVO ZAŠTO

Sledeća faza bolesti sa sobom nosi oticanje i bol u zglobovima, naročito u kolenima. Mogu se javiti i nesvestica i bol u grudima. Tu su i brojni neurološki simptomi poput ukočenog vrata i jake glavobolje (što na prvi pogled ukazuje na meningitis), privremena paraliza mišića na licu, bol i slabost u udovima i slaba koordinacija pokreta. Ti simptomi borelioze najčešće se javljaju nekoliko nedelja nakon infekcije, a traju od nekoliko dana do nekoliko sedmica.

Lajmska bolest kod ljudi može zahvatiti i očni živac, kada dolazi do njegovog slabljenja, isto tako nije pošteđen ni naš srčani mišić. Poduža je lista simptoma i manifestacija ovog oboljenja, kod nekih osoba može biti više, a kod nekih manje pokazatelja borelioze.

Ujed krpelja nije neophodan da bismo se zarazili

Ono što je naročito interesantno je činjenica da krpelj ne mora da vas ubode da bi vas zarazio – ukoliko su vam koža ili sluzokoža povređeni, dovoljno je da sadržaj koji taj parazit luči dode u kontakt sa njima, a bakterija onda pronalazi način da ude u vaš organizam, noseći sa sobom infekciju. Pritom, ukoliko uklonite parazita sa tela neposredno nakon što se vratite sa izleta, znatno su manje šanse da će vas zaraziti, jer lajmska bolest se najčešće prenosi inficiranim  krpeljima koji mogu provesti 36-48 sati na koži, tražeći ugodno mesto za ubod.

Zbog toga je vrlo važno da se odmah po dolasku kući istuširate i detaljno pregledate svoje telo, posebno delove na kojima je koža najtanja: unutrašnju stranu kolena, iza uha, na vratu, ispod pazuha, na stomaku, te u predelu prepona. Takođe treba pogledati kosu i teme glave.  Odeću operite (na izlet nosite svetlu odeću, jer je tako lakše primetiti krpelja), a ukoliko ste sa sobom vodili kućnog ljubimca, obavezno i njega pregledajte, jer je lajmska bolest kod pasa naročito opasna.

NASTAVAK NA STRANI 2…