EVROPA: ŠPANIJA PONOVO OTVARA GRANICE ZA VAKCINISANE PUTNIKE; NEMAČKA OD DANAS VAKCINIŠE SVE GRAĐANE

Ovo Udruženje, koje upravlja sa osam bečkih bolnica, među kojima je i najveća Klinički centar AKH, ima 30.000 zaposlenih.

Do skoro je obaveza vakcinacije važila samo za zdravstvene radnike, a sada je proširena na sve zaposlene.

To znači da i zaposleni u administraciji, u održavanju tehnike, kao i higijeničari, moraju da se vakcinišu.

“Uključili smo sada sve grupe u obavezu vakcinacije. Svi novi zaposleni i oni koji su došli na praksu, moraju od sada da se vakcinišu protiv određenih infektivnih bolesti, između ostalog i kovid-19”, saopšteno je iz Udruženja bečkih bolnica.

Ta obaveza se objašnjava odgovornošću koju zaposleni imaju prema pacijentima i kolegama.

Trenutno je stopa vakcinacije u zdravstvu u Austriji na oko 90 odsto.

Španija ponovo otvara granice za vakcinisane putnike

Španija danas ponovo otvara svoje granice za putnike vakcinisane protiv korona virusa, koji dolaze iz EU, trećih zemalja ili zemalja povezanih Šengenom, nadajući se da će na taj način oživeti svoj turistički sektor.

Potrebno je da putnici koji dolaze u Španiju imaju sertifikat o vakcinaciji protiv korona virusa.

Takođe od danas će biti dozvoljeno krstarenje brodovima iz luka, prenosi Gardijan.

Španska ministarka zdravlja Karolina Daria rekla je da je Španija u procesu povratka svog globalnog vođstva u turizmu i da predstavlja sigurno odredište.

Ranije je Španija dozvoljavala ulazak evropskim posetiocima koji su u prethodna 72 sata imali negativni PCR test, ali od danas ti posetioci mogu da urade jeftiniji antigenski test.

POPULARNO:  OTKUD VAM IDEJA DA NE SME DA SE JEDE POSLE 18 H: NAJPOZNATIJI STRUČNJAK ZA MRŠAVLJENJE OTKRIVA PRAVI UZROK GOMILANJA MASTI

Nemačka od danas vakciniše sve građane

Svi građani Nemačke stariji od 12 godina od danas imaju pravo da se prijave za vakcinaciju protiv korona virusa.

Nemačka je ukinula sistem prioriteta vakcinacije, uveden nakon Božića krajem prošle godine, ali će mnogi ljudi morati da sačekaju da dođu na red, prenosi AP

Vlasti su zamolile na strpljenje građana, uprkos pojačanju zdravstvene snage od 6.000 novih lekara jer je potražnja za vakcinom prevelika.

U Nemačkoj je trenutno vakcinisano ukupno 20,7 odsto stanovnika.

Italija: Svaki četvrti građanin vakcinisan

Svaki četvrti Italijan je vakcinisan, a do septembra računa se da će 80 odsto građana biti imunizirano, uključujući i osobe od 12 do 15 godina, izjavio je u parlamentu komesar za vanredne prilike, general Frančesko Filjulo, javlja agencija Ansa.

Tokom vikenda, u dva dana, imunizirano je rekordnih 1.200.000 osoba, pretežno mladih, koji se masovno odazivaju pozivu za vakcinaciju.

Za mlade se organizuju posebna mesta i takozvani “Otvornei dani”, a velikom odazivu doprinosi i činjenica da se ove godine neće moći putovati bez potvrde o imunizaciji.

Komesar Filjulo najavio je da će se krajem godine “po svoj prilici planirati vakcinacija još jednom, trećom dozom leka, imajući u vidu činjenicu da korona virus mutira”, i da, uprkos svim merama, neće biti moguće da se Italija sasvim izoluje od onih zemalja u kojima vakcinacija stanovništva ide sporo.

Izvor: srbijanasazemlja