URADI SAM

KAKO DA UZGOJITE ŽBUN BOROVNICE NA TERASI: BEZ OBZIRA GDE ŽIVITE, RAĐAĆE SVAKE GODINE

Podijelite sa prijateljima

Na terasi ili u bašti, u toplijim ili u hladnijim krajevima – uspeva svuda

Za borovnice kažu da su slatkiši iz prirode. Ali ne treba da se ustručavate, ovo divno voće jedite kad god poželite, jer ne postoji zdravija namirnica.

Ove ljubičaste bobice su odličan antioksidans koji pomaže u jačanju imunog sistema i štite od raka i srčanih bolesti. Uz pomoć borovnice možete da smršate, vratite mladolikost koži, ali i preporodite celo telo.

Obradovće vas činjenica da se borovnice mogu gajiti bilo gde, te da rađaju veoma dobro, ako se ispoštuju osnovni uslovi.

Borovnicu možete posaditi u kantu ili veću saksiju, a možete i u dvorište ali samo ako ono ima kiselo tlo. Jedini uslov ove biljke je da je tlo kiselo. Zbog toga se u Srbiji mahom galji u saksijama ili kantama sa kiselim zemljištem.

Ako borovnicu ipak sadite u dvorištu, sledite ove korake:

Iskopajte veliku rupu i napunite je tresetom mahovine i peska. Posadite borovnicu i redovno je zalivajte. Ako je voda tvrda, zakiselite je sa 2 kašike jabukovog sirćeta prilikom zalivanja. Bitno je da je borovinica izložena suncu, jer će tako bolje da rađa.

Borovnicu je najbolje posaditi tokom ranog proleća ili 6 nedelja posle poslednjeg mraza.

Najvažnije je da odaberete sadnicu koja je prilagođena našem podneblju. Zbog toga se pre kupovine najpre posavetujte sa stručnjacima.

POPULARNO:  LETNJI KISELI KRASTAVCI: KAKO UKISELITI KRASTAVCE ZA 2 DANA

Postoje sadnice prilagođene hladnijim i toplijim krajevima, kao i onima sa umerenom klimom. Na primer, u pojedinim delovima Severne Amerike borovnica je često jestiva živa ograda.

Ako borovnicu sadite u saksiji, sledite ove korake:

Izaberite veliku saksiju u koju ćete prvo staviti treset, a zatim zemljište prilagođeno za borovnicu. Kada posadite sadnicu dobro je zalijte: prestanite kada vidite da iz saksije curi voda.

Ne dozvolite da se voda zadržava u tanjiriću ispod saksije, ali isto tako ne dozvolite da borovnica bude nekoliko dana bez vode.

Prve tri godine borovnica se ne orezuje, ali i retko rađa, da bi kasnije krenula sa prvim jačim rodom.

Borovnice orezujete krajem zime tako što uklonite stare i suve grane kako bi dali šansu mladim da rastu.

I vodite računa da vam pre berbe, ptice ne pojedu sve borovnice. Neki ljudi se dovijaju pa borovnice štite mrežama od pernatih grabljivica. Baštovani smatraju da postavljanje nekog ukrasa sa likom sove oko borovnice može da zaštiti grm od ptica.

Prvi plodovi zru od kraja maja do kraja avgusta, zavisno od sorte.  Kada su plodovi tamno plavi, berite ih.

Izvor: Stil.kurir.rs