OVU SOBNU BILJKU MNOGI IMAJU, A NE ZNAJU DA JE OTROVNA

Difenbahija je jedno od omiljenog sobnog cveća, koje je veoma zastupljeno u mnogim našim kućama, stanovima, kancelarijama, iako je opasna

Pored difenbahija, postoje još sobne biljke koje je opasno po zdravlje imati u kući.

Najopasnije biljke su: azaleja, klivija, Euphorbia milli (Božiji trn), monstera, hortenzija, Brovalija (Browallia L.), gloriosa, filadendron, oleandar i kroton.

Ako se poliže samo parče lista difenbahija, mogu da nastupe žestoki bolovi, a za nedelju dana, neoprezna osoba zanemi. Ako sok ove biljke dospe u oči, izaziva slepilo.

Prilikom brisanja prašine sa lista, može se javiti crvenilo i svrab kože.

U slučaju trovanja difenbahijom, preporučuje se da usta očiste hladnom, mokrom tkaninom i isperite oči.

Ukoliko je osoba došla u kontakt sa difenbahijom, takođe joj treba dati da popije mleko a zatim potražiti medicinsku pomoć.

Ove biljke trebalo bi da izbacite iz kuće i životnog okruženja, posebno ako u njima borave deca.

POPULARNO:  NEMOJTE PRETERIVATI: OVAJ ZAČIN JE GLAVNI KRIVAC STVARANJA SALA NA STOMAKU!

Ako, ipak, ne želite da je se rešite, stavite je izvan dohvata dečijih ruku i koristite rukavice nakon skidanja prašine, uklanjanja suvih listova.

Oni koji poseduju difenbahiju bi trebalo da budu izuzetno pažljivi, naročito ako su deca u blizini jer je ta biljka smrtonosna ukoliko se konzumira.

Ukoliko je osoba otrovana difenbahijom, Nacionalna biblioteka medicine Sjedinjenih Država preporučuje da se usta iščiste hladnom, mokrom tkaninom i isperu oči.

Ukoliko je osoba došla u kontakt sa difenbahijom, takođe joj treba dati da popije mleko a zatim potražiti medicinsku pomoć.

Izvor: Stil