Skip to content

SIBIRSKA BOROVNICA – “ELIKSIR ŽIVOTA”? ČITAVA APOTEKA U SAMO JEDNOJ JEDINOJ BILJCI!

  Podijelite sa prijateljima

  SIBIRSKA BOROVNICA

  SIBIRSKA BOROVNICA
  SIBIRSKA BOROVNICA

  SIBIRSKA BOROVNICA – Caprifolium caeruleum (L.) Lam., Isika coerulea (L.) Medik., Lonicera pallasii Ledeb.

  Narodna imena: plava kozokrvina, modra kozokrvina, modra kozja krv, haskap, plavo pasje grožđe, majska jagoda, kamčatska borovnica

  Dolazi iz Sibira i sjevernoistočne Azije. Njegov grm nalikuje grmu borovnice pa ga zato nazivaju i sibirskom borovnicom. Duguljasti modro-ljubičasti plodovi jedinstvene su arome i gorko-slatkog okusa. Do daleko u prošlost se koriste u ruskoj, kineskoj i japanskoj narodnoj medicini. U Japanu se, ne bez razloga, naziva eliksirom života.

  Pokazalo se, naime, kako haskap pomaže sniženju visokog krvnog pritiska. Osim toga, doprinosi liječenju anemije i probavnih tegoba, te sprječava prerano starenje čuvajući elastičnost kože. Jedan čak japanski proizvođač sok od haskapa reklamira kao sok za mladost i dugovječnost.

  Danas je ovo voće posebno rašireno i cijenjeno u Sjevernoj Americi i Aziji.

  Haskap ne zahtijeva posebnu njegu prilikom uzgoja. Otporan je na niske temperature, brojne nametnike i bolesti, te uspijeva na različitim tipovima zemlje. Omiljen je stoga među poljoprivrednicima koji se bave ekološkom proizvodnjom.

  Plodovi haskapa su mekani i nježni pa ih se mora pojesti ili preraditi u roku od 1 do 2 dana. U frižideru se mogu držati do 7 dana. Zbog nježnosti i kratke trajnosti često se koristi za izradu džema, želea, sladoleda, soka, voćnog jogurta i slično.

  POPULARNO:  ČELIČNA ODBRANA OD VIRUSA I BAKTERIJA: RECEPT ZA NARODNI MELEM OD DVA SASTOJKA JE SPAS ZA VAŠA PLUĆA

  Neki eksperti vjeruju kako bi haskap mogao oduzeti primat borovnici kao super namirnici. Potvrđuje to podatak da je vitamina C u haskapu tri do deset puta više nego u borovnicama.

  Glavni antioksidansi u ovim plodovima su fenolni spojevi; u prvom redu flavonoli, antocijanini i fenolne kiseline (npr. salicilna i kumarinska).

  Više ih je u haskapu nego u malinama, jagodama, Inka bobicama (fizalisu), kupinama i borovnicama.

  Nadalje pokazalo se kako haskap ima efikasniju antioksidativnu aktivnost od paradajza, šumskih jagoda, borovnica i malina.

  Bobičasto voće generalno pokazuje pozitivan efekat na čovjeka. Haskap pokazuje antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje. Doprinosi zdravlju desni te pomaže liječenje upale očiju i nealkoholne masne bolesti jetre.

  Mnogo je načina kako možemo uključiti haskap u svoju prehranu.

  Evo prijedloga:

  • Dodajte haskap voćnoj salati
  • Kratko propirjajte bobice haskapa pa dobiveni pire prelijte po biskvitnom kolaču ili palačinkama.
  • Usitnite bobice haskapa, te ih dodajte jogurtu.
  • Maline i haskap možete za doručak dodati zobenim pahuljicama i jogurtu.

  Izvor: Dozazdravlja