SAVJETI

ZAŠTITITE SE TOKOM VRELIH DANA – KOJA JE PRVA POMOĆ KOD SUNČANICE?

Podijelite sa prijateljima

Dugotrajan boravak na suncu bez adekvatne zaštite može dovesti do sunčanice, vrlo ozbiljnog stanja koje zahteva neodložnu lekarsku pomoć. Ovih nekoliko saveta može biti od pomoći ukoliko ste kod kuće.

Foto: Shutterstock

Nutricionistica Sandra Krstev Barać donosi recepte za domaće napitke, koji mogu pomoći ukoliko do sunčanice dođe.

Prevencija je najvažnija

Simptomi sunčanice uključuju povišenu temperaturu (do 41°C), crvenu i suvu kožu, ubrzan puls i plitko disanje, a osoba može osećati glavobolju, nemir i smušenost.

Ako se ovi alarmantni znakovi ignorišu i nastavi se dalje izlaganje suncu može doći do malaksalosti, zujanja u ušima, nesvestice, a na kraju i kome i smrti.

Zato posedice izlaganja suncu treba shvatiti ozbiljno i uraditi sve da do toga ne dođe. Ipak, ako simptomi sunčanice nastupe, stanju treba pristupiti ozbiljno i preuzeti korake za spašavanje.

Prva pomoć kod sunčanice

Ako posunjate da imate sunčanicu uvek treba potražiti lekarsku pomoć. U međuvremenu se savetuje da se osoba što pre skloni u rashlađenu prostoriju, da se sa nje skine sav višak garederobe i po mogućnosti da se urodni u hladnu, ne ledenu vodu. Od velike pomoći može biti i umotavanje u hladne peškire.

Ako je osoba pri svesti potrebno je ponuditi joj vodu, sportski, izotonični napitak ili bilo koju tečnost koju imaš pri ruci. Potrebno je da se uzimaju mali gutljaji. Kofeinski i alkoholni napitci nikako nisu dobri, jer će prouzrokovati dalju dehidraciju.

Nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita je prvenstveni cilj ako je osobu pogodila sunčanica. Najbolje je upotrebiti izotonične napitke koji imaju jednaku učinkovitost kao i krvna plazma zbog čega su idealni za brzu nadoknadu izgubljene tečnosti.

POPULARNO:  LIST KUPUSA I MED: OBLOG KOJI LEČI UPORNI KAŠALJ I BRONHITIS KOD DECE

Izotonični napitci

Izotonične napitke možemo pripremiti i sami na jednostavan način: Pomešajte pola litre vode s pola litre nezašećerenog svežeg prirodnog voćnog soka (pomorandža, jabuka, limun, grejp) i dobro ohladiti.

Pomešajte 200 mililitara voćnog soka s 800 mililitara vode i jednim gramom soli i dobro ohladiti.

Pomešajte litru tople vode s 50 do 70 grama šećera, 200 mililitara nezašećerenog svežeg prirodnog voćnog soka i jednim gramom soli, pa dobro ohladiti, piše Miss7

Pojedite nešto slano

Umesto izotoničnog napitka od pomoći može biti i nešto slano, poput krekera. Odmah nakon toga popijte dovoljno vode. Namirnice koje se preporučuju nakon sunčanice su takođe one koje brzo i učinkovito nadoknađuju tečnost i elektrolite.

Tu su i sezonsko voće i povrće, prvenstveno, lubenica, dinja, krastavci. Zavisno od stanja, može se pojesti i banana, koja će na primer nadoknaditi izgubljeni kalijum. I supa je dobar odabir, bilo da je reč o klasičnoj povrćnoj ili pilećoj supi. Ključ je, dakle, birati namirnice i obroke koji su, bogati tečnošću, lagani i lako svarljivi.

Kako se zdravstveno stanje poboljšava i simptomi smiruju polako se može uvoditi lagana mediteranska prehrana, odnosno s vremenom vraćati na standardnu ishranu. Naravno, ako se u bilo kojem trenutku zdravstveno stanje ponovno pogorša treba hitno potražiti lekarsku pomoć.

Izvor: zenskimagazin