SAVJETI

PRŽITE MESO I IZ NJEGA IZLAZI NEŠTO BELO: KUVARI OBJASNILI DA LI JE TO OPASNO ZA ZDRAVLJE I KAKO DA GA IZBEGNETE

Podijelite sa prijateljima

Mnogi se iznenade kada tokom prženja mesa u tiganju vide belu tečnost koja izlazi iz njega. Evo o čemu je reč!

Svi želimo savršenu šniclu ili ribu iz tiganja, sa hrskavom koricom i sočnim, sjajnim mesom iznutra.

Ali ponekad kada pržite meso, bilo sveže ili prethodno odmrznuto, videćete belu supstancu koja izlazi iz njega i nikako da “nestane”. Neće ispariti a može da zagori. O čemu je reč?

Ovaj problem primetićete ako pržite svinjske krmenadle, govedinu, ponekad čak i pileće belo meso, a ljubitelji ribe znaju da je praktično nezaobilazan ako u tiganju, ili čak u rerni, pripremate lososa. Ako kod kuće imate i izbirljive klince, neće biti baš oduševljeni kada vide belu, skoro želatinastu smesu na tanjiru.

Nutricionisti kažu da je u pitanju albumin, protein koji se nalazi prirodno u mesu a svojevremeno je smatran važnim i za ljudsku ishranu.

Međutim, od sedamdesetih godina do danas, urađeno je više istraživanja koja su pokazala da albumin u krvi nije toliko važan parametar po kojem se određuje da li neko unosi dovoljno hranljivih materija.

POPULARNO:  RUSKI KARDIOLOG OBJAŠNJAVA: EVO DA LI JE BEZBEDNO SPAVATI NA LEVOM BOKU

Albumin će u krvi biti snižen ukoliko imamo problem s jetrom, srcem ili traumom kao što je povreda ili nedavna operacija. Tu će test krvi pokazati da li je neophodno unositi ga dodatno.

Ako nemate takav zdravstveni problem, “višak” albumina vam nije potreban, ali nije opasno ako ga unesete.

Kuvari kažu da postoji nekoliko načina da uklonite ovaj protein. Meso ili ribu pustite da se zagreju na sobnoj temperaturi, nemojte ih pržiti direktno iz frižidera.

Dobro ih osušite ubrusom pre prženja, i nemojte pržiti na prejakoj temperaturi, tako on neće izaći iz mesa ili ribe.

Dakle, postoje načini da smanjite izbacivanje ovog proteina tokom pripreme hrane. Nije opasan, ali vam nije ni neophodan pa ga kuvari uglavnom samo uklone špatulom dok prže meso.

Izvor: alo.rs