TREND KOJI NE BI TREBALO DA PRATIMO: ZAŠTO ŠEĆER IPAK NE TREBA DA IZBACUJEMO IZ ISHRANE?

Dugo se ukazuje na to da šećer ima štetne efekte.

Potpuno uklanjanje prirodno prisutne supstance u našoj ishrani takođe može biti opasno, kaže francuski lekar Džimi Muhamed.

Ovaj makronutrijent je neophodan da bi mozak dobro funkcionisao. Dok se apeli da se odlučimo za zdraviju hranu i isključimo beli šećer i dalje množe, Muhamed upozorava da nije dobro u potpunosti odustati od proizvoda bogatih ovim ugljenim hidratima.

– U modi je dijeta bez šećera uz parolu: detoksikacija tela od šećera. Ali u ovom teškom periodu to ne savetujem – navodi specijalista.

Šećer neophodan za mozak

Razlog da se šećer poštedi progona je taj što je on neophodan za pravilno funkcionisanje našeg tela. Daje energiju ćelijama, posebno onim u mozgu, što predstavlja 2 odsto naše težine, ali zahteva 25 odsto ukupne potrošnje energije, dodao je doktor.

Alternativa su zaslađivači

Muhamed je takođe rekao da ako pokušavate da eliminišete beli šećer, smeđi šećer i sirupe poput agave – koji su štetni i čiju potrošnju svakako treba da ograničite – može se stvoriti „osećaj frustracije“. S tim u vezi, preporučio je cimet kao alternativu.

POPULARNO:  BEBU NE TREBA DA LJUBI NIKO OSIM MAJKE: EVO ZAŠTO - PEDIJATAR UPOZORAVA!


– Cimet ima slatku notu, ali nema šećer, što smanjuje impuls da se posegne za zaslađivačem – rekao je specijalista. Osim toga, pomaže vam da dobro spavate.

Šećer u umerenim količinama

Iako nije opasno kada se umereno konzumira, višak šećera i drugih zaslađivača može izazvati zavisnost, jer aktivira proizvodnju dopamina i pravi začarani krug u našem mozgu, rekao je Muhamed.

Pored toga, neophodno je znati razliku između dobrih i loših šećera. Na primer, alkohol može da prouzrokuje probavne probleme ako se konzumira previše, rekao je lekar. A izvor kvalitetnih šećera je voće i povrće.

Izvor: magazin