Skip to content

DR SAJEM REDI SA KLINIKE U CIRIHU TVRDI: “KOVID-22 ĆE BITI GORI OD SVEGA ŠTO SMO DO SADA VIDELI

    Podijelite sa prijateljima

    Čini se da opasnost od korona virusa ne jenjava, uprkos vakcinaciji i sve većem broju ljudi koji su infekciju preležali. No, sa svakom novom mutacijom virus postaje sve opasniji, što dokazuje i delta soj – zarazniji nego ijedan pre.

    Švajcarski časopis “Blick” razgovarao je sa naučnikom i imunologom indijskih korena Sajem Redijem koji je glavni istraživač u Laboratoriji za sistemsku i sintetičku imunologiju na ETH u Cirihu. On je istakao da bi širenje mnogo zaraznijeg delta soja prozvao “kovidom-21” i apostrofirao je značaj vakcinacije.

    “Ovo više nije kovid-19. Ja bih ovo nazvao kovidom-21. Ako odlučite da ste protiv vakcinacije, u jednom trenutku dobićete virus”, rekao je Redi.

    Ovog stručnjaka su u susret otvaranju škola upitali i da li su deca novi super prenosioci virusa.

    “Najnoviji podaci pokazuju da je virusno opterećenje kod delta soja toliko visoko da svako ko nije vakcinisan ili nije preležao infekciju može da bude super prenosilac. A pošto se deca mlađa od 12 godina ne mogu vakcinisati, da – oni postaju velika grupa potencijalnih super prenosilaca” , istakao je i dodao da se apsolutno zalaže za vakcinaciju dece, te da se nada da će uskoro početi i vakcinisanje dece mlađe od 12 godina.

    Redi je objasnio i da ćemo na jesen verovatno videti porast novih slučajeva usled niske stope vakcinacije: “Zbog toga će cirkulisati mnogo više virusa. Ako se stopa vakcinacije brzo ne poveća, samo se oštrim restriktivnim merama može sprečiti gore stanje”.

    Osvrnuo se i na treću dozu vakcine koju je u Izraelu već primilo milion ljudi.

    “Jedan od razloga zašto delta soj može da probije vakcinaciju je pomenuto veliko virusno opterećenje. Tome se moramo suprotstaviti visokim nivoom antitela. To je upravo ono što buster doza vakcine radi. Najnoviji izveštaji iz Izraela i SAD pokazuju da su posle 6 meseci trenutne mRNK vakcine efikasne samo 60 odsto protiv simptomatskih delta infekcija. Ali i dalje su veoma efikasne kada je reč o teškim simptomima. Dodatna doza bi trebalo da nas vrati na početnih 90 odsto”, istakao je za švajcarski “Blick”.

    POPULARNO:  ZBOG DIJETE SU POČELI DA JOJ OTKAZUJU ORGANI: INFLUENSERKA JE POSTIGLA ŽELJENU KILAŽU, A EVO ŠTA JE KRENULO PO ZLU

    Redi je najavio i da će se vrlo verovatno pojaviti nove varijante virusa usled kojih nećemo moći da se oslonimo samo na vakcinaciju. “Moramo da se pripremimo na nekoliko vakcinacija u narednih nekoliko godina, koje će se stalno prilagođavati novim varijantama”, upozorio je.

    “Postoje poznate varijante beta iz Južne Afrike i gama iz Brazila. Obe su razvile mutacije – mogu delimično da izbegnu antitela. Delta je pak mnogo zaraznija, ali još nije mutirala tako da izbegne antitela”. No, u jednom trenutku će se to izvesno dogoditi.

    “To je neizbežno. Sledeća faza pandemije počeće kad beta ili gama postanu zaraznije ili delta razvije nove mutacije. To će biti veliki problem sledeće godine. Kovid-22 bi mogao bi da bude gori od svega onoga čemu sada svedočimo”, kaže ovaj švajcarski naučnik.

    “Ako se pojavi takva varijanta, moramo da je prepoznamo što je pre moguće i proizvođači će morati brzo da prilagode vakcinu. Pojava nove varijante je veliki rizik. Moramo da se pripremimo za to”, dodao je.

    Najavio je i da narednih šest meseci neće biti laki: “Leto ove godine je izgledalo kao ono 2019. Ali jesen i zima pred nama biće kao prošlogodišnji. To je zbog delta soja i činjenice da nemamo veću stopu vakcinacije. Ne možemo da kontrolišemo varijante, ali možemo da utičemo na stopu vakcinacije”.

    Redi nije optimističan kada je reč o budućnosti ove pandemije.

    “Virus i naš imuni sistem sada su blisko povezani – kao dve plesačice. Imuni sistem se pomera i virus reaguje. Dugo ćemo plesati sa virusom. Verovatno godinama, možda do kraja života”, zaključio je za Blick“.