SAVJETI

VLAGA JE OPASNA, POSEBNO ZA DECU! REŠITE SE BUĐI I KONDENZA UZ POMOĆ OVIH BILJAKA!

Podijelite sa prijateljima

Izazivaju različite vrste alergija

Boravak u prostoriji s puno vlage nije dobar za zdravlje.

Tamo gde je vlaga, obično se nalazi i buđ, koja i te kako utiče na zdravlje, izazivajući simptome groznice, glavobolje, povraćanje, čak i oštećenje jetre.

Ako u kući imate vlagu, stručnjaci ističu da ste u tom slučaju podložniji bolestima disajnih organa, ali i reumi, astmi i tuberkulozi. Javlja se i depresija, čak i psihoza.

Najjači uticaj vlaga ima na zdravlje dece, izazivajući alergije, kožne bolesti i bronhijalnu astmu.

Ipak, s ovim problemom mogu vam pomoći biljke, i to sledeće:

Spatifilum ili “Ženska sreća”

Veruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa je neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da spatifilum isušuje višak vlage u vazduhu i reguliše klimu u prostoru, već i uništava spore plesni iz vazduha i na zidovima. Najbolji učinak postići ćete ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 stepeni.

POPULARNO:  BILJKA BESMRTNOSTI - 1 KAŠIČICA OVOG ZAČINA PUNA JE VITAMINA C, GVOŽĐA, MAGNEZIJUMA...

Kavovac, biljka kafe

Bobice kavovca pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a vazduh ispunjava prekrasnim tropskim mirisom.

Lovor

Lovor je simbol pobede, slave i veličanstva. Potiče iz suptropskog područja, zbog čega voli hlad, vlažan vazduh i darežljive količine tople vode. Uklanja višak vlage iz vazduha, a njegovi osušeni listovi oplemenjuju ukus brojnih jela u kuhinji.

Limunovo stablo

Limunovo stablo ispunja vazduh fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz svoje okoline. Sadrži velik broj lekovitih materija i steriliše prostor oko nje. Limunovo stablo voli sunčevu svetlost i redovno zalivanje.

Izvor: srbijadanas