KOLAČI

BEZ OVOG KOLAČA, SLAVSKA TRPEZA NIJE POTPUNA: RUSKE KAPE

Podijelite sa prijateljima

Recept za ruske kape koje će oduševiti sve prisutne. Ruske kape ili šubarice jedan su od onih starih klasičnih kolača koje rado jedemo na slavama.

Kombinacija mekanog biskvita koji se topi u ustima i jednostavnog kremastog fila. Na sve to kokos i čokolada koji daju prefinjen ukus i izgled. 

Možete napraviti i slanu vrstu šubarica za slavsko predjelo.

SASTOJCI:

Za 24 ruske kape

Kora

125 g putera ili margarina

250 g šećera 

156 g kisele pavlake

2 jaja

1 punija kašičica sode bikarbone

235 g brašna

1/4 male kašičice soli

30 g kakao praha

150 ml kipuće vode

Fil

600 ml mleka

100 g šećera

2 vanilin šećera

5 punijih kašika gustina ili brašna

200 g putera

1 kašičica vanila ekstrakta

Čokoladna glazura

150 g čokolade

30 ml ulja (2 velike kašike)

Ukrašavanje

  • oko 40-50 grama bele čokolade
  • 1 mala kašičica ulja
  • 150 g kokosa

PRIPREMA:

Umutite puter sa šećerom pa dodajte pavlaku. Nakon dodavanja svakog sastojka kratko mutite mikserom. Smesi dodajte jaja, pa brašno sa prstohvatom soli, zatim sodu i kakao. Dok mutite dodajte lagano kipuću vodu. Smesu pecite u velikom plehu odjednom ili u 2 manja. Izlijte smesu na pleh i lepo poravnajte. Pecite na 180 stepeni oko 15 min. Kada se kora ispeče podelite je na 2 dela, ukoliko ste pekli u velikom plehu.

Fil pripremamo tako što zagrejemo mleko (malo ostavite sa strane da razmutite gustin), dodamo šećer i vanilin šećer a potom čim provri i razmućen gustin. Fil ohladite pa u njemu razmutite puter sa malo ekstakta vanile. 1/3 fila ostavite sa strane za ukrašavanje.

Koru premažite ostatkom fila pa prekrijte drugom korom. Ostavite da se malo stegne. Okruglim kalupom vadite krugove i ređajte na pleh.

Filom koji ste ostavili premažite svaku rusku kapu sa strane pa uvaljajte u kokos. Napravite glazuru pa stavite na vrh svakog kolača. a od bele čokolade pravite šare.

Izvor: stvarukusa