ZANIMLJIVO

OTAC I ĆERKA IZ VELIKOG GRADIŠTA ZA SAT VREMENA PREMINULI OD KORONE: DR JANKOVIĆ UPOZORAVA “LEČENJE KOD PRIVATNIKA MOŽE BITI KOBNO”

Podijelite sa prijateljima

Oni su se zarazili na proslavi koju su pravili u porodičnoj kući, a u kovid ambulantu su se javili prekasno.

Otac i ćerka iz Velikog Gradišta Jovan (58) i Gorica (38) Stanojević preminuli su od posledica korona virusa u razmaku od samo sat vremena.

Oni su se zarazili na proslavi koju su pravili u porodičnoj kući, a u kovid ambulantu su se javili prekasno. Sanitetom su hitno upućeni u bolnicu u Požarevcu, ali uprkos velikom trudu lekara, za svega sat vremena od prijema umrli su oboje.

Porodica Stanojević je godinama živela u Beču. Prošlog meseca, pričaju komšije, došli su u posetu rodbini u Gradište.

– Stanojevići su doputovali na nekoliko dana da obiđu familiju. Ali, nažalost, korona im je poremetila planove. Oni su organizovali proslavu u svom domu, posle koje su se zarazili.

Lečili su se u privatnoj lekarskoj ordinaciji, a u kovid ambulantu su se javili tek kada su bili u jako lošem stanju. Odmah su prevezeni u bolnicu u Požarevcu u pratnji dva doktora, ali nije im bilo spasa – kaže najbliži komšija porodice Stanojević i dodaje:

POPULARNO:  DOŽIVEO JE 256 GODINA, ŽENIO SE 23 PUTA, IMAO PREKO 200 DECE: OVO JE REKAO NA KRAJU ŽIVOTA

– Čim su stigli u Požarevac, umrli su u roku od sat vremena, prvo Gorica, a onda odmah za njom i njen otac Jovan. Velika tragedija zadesila je ovu porodicu! Preminuli su u četvrtak uveče, a sahranjeni već u subotu.

Zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radmilo Janković kaže da lečenje u privatnim ordinacijama može da bude jako problematično.

– Ne zbog samog lečenja i novca, nego što se tamo uglavnom ne leče pacijenti kako treba. Odnosno, terapija koja se daje prilično odskače od protokola lečenja koji se primenjuje u državnim institucijama. Pacijenti kod privatnika često, osim tone različitih antibiotika, ne dobijaju terapiju koja je efikasna…

Neki onda, nažalost, u bolnice dolaze kasno, kada bolest već uznapreduje i dešava se da na kraju preminu u državnim ustanovama – objašnjava on i dodaje:

– Dali smo nalog da se u svim otpusnim listama i umrlicama navodi da su se pacijenti lečili privatno i šta su tamo primali od terapije kako bi se odgovornost podelila. Suviše dugo zdravstveni radnici u Srbiji trpe pritiske, a to nije u redu.

Izvor: Srbijadanas