Skip to content

TOKSIČNA PORODICA MOŽE DA VAS KOŠTA ŽIVOTA: AKO OVO DOŽIVLJAVATE – ZAVRŠIĆETE U SUDNICI, LUDNICI ILI MRTVAČNICI

  Podijelite sa prijateljima

  Niče je davno napiaso u svom čuvenom delu “Tako je govorio Zaratustra”: “Ljubav prema bližnjima je samo loša ljubav prema samima sebi…”

  Pre nego što počnemo sa ovom temom, treba naglasiti da idealna porodica ne postoji. Savršena je ona što pored svojih problema i konflikata, neguje i podržava različitost svojih članova. Daje ljubav i podršku i pomaže u trenucima kada je pomoć potrebna.

  Puno smo slušali o toksičnim partnerskim odnosima, kako oni izgledaju i kako nastaju, međutim nismo govorili o jednom od glavnih uzroka toksičnih partnerskih odnosa, a to jesu isto toliko toksični porodični odnosi.

  Evo koji su to znaci toksičnih odnosa i kako se oni klasifikuju

  Što se tiče klasifikacije, mogli bismo reći da se toksični odnosi mogu klasifikovati u tri nivoa. Možemo zaključiti da se toksični porodični odnosi mogu podeliti na sledeće nivoe:

  1. Prvi nivo je nivo o kojem može da se priča sa drugima uz kafu ili ovako.

  2. Drugi nivo su već porodični odnosi o čijim posledicama se ne priča i ne deli sa drugima.

  3. A treći nivo, po rečima Berna (začetnika TA), se uvek završava u “sudnici, ludnici ili mrtvačnici”.

  Ovo je nažalost tako jer i sami porodični odnosi nisu zaštićeni od igranja igara. Oni ne obećavaju bliskost i vrlo često članovi unutar porodice znaju na različite načine da manipulišu jedni drugima. Više o igrama pročitajte ovde.

  Što se tiče znakova toksičnih porodičnih odnosa, evo nekoliko smernica:

  1. Članovi vaše porodice vas ogovaraju ili se međusobno ogovaraju

  Ogovaranje kao takvo nije neka velika stvar. Pričanje o vama iza vaših leđa ne mora nužno biti zlonamerno. Ukoliko osoba iz vaše porodice to radi sa namerom da pomogne i pronađe način da vama pomogne ili osobi u problemu, to je sasvim ok. Međutim, ako članovi vaše porodice o vama pričaju na ružan način i sa namerom da vas spuste u tuđim očima to je jedan od znakova toksične porodice.

  POPULARNO:  ČAJ OD CIMETA - PRIRODNI LIJEK ZA DIJABETES I VISOKU RAZINU ŠEĆERA U KRVI

  2. Koriste vaše slabosti

  Sasvim je prirodno i normalno da imamo svoje slabe tačke. Osobe koje su najčešće upoznate sa njima su naši najbliži. Ukoliko se oni tim znanjem služe zlonamerno, ucenjuju nas, sramote, spuštaju nas u društvu, to je znak da se radi o toksičnoj porodici.

  3. Imaju problem kada kod vas vide promenu u ponašanju

  Ovo je čest primer iz psihoterapije. Osoba koja je započela promenu putem terapije često biva napadnuta od strane bližnjih. To se događa jer osobe zadužene za negovanje toksičnih odnosa, gube kontrolu nad pojedincem i to im se ne dopada. Često u tim momentima možete čuti “Baš si se promenio/la”, “Nisi više onaj stari/a…” ili “Jesi li dobro? Baš si mi čudan/a nešto.”

  4. Ima mnogo borbe unutar porodice

  Ovo je delo roditelja. Ako roditelj postavi očekivanja da se deca moraju ponašati na određeni način kako bi bili vredni njegove pažnje, to podstiče borbu između braće i sestara. Roditeljska ljubav i pažnja biva percipirana kao resurs koga ima malo i nema za sve, pa u tim slučajevima se i ljubomora neretko javlja.

  5. Nasilje je prihvaćeno ili zamaskirano

  Nasilje može biti fizičko ili psihičko (emocionalno). Česta je i situacija gde se članovi porodice uče da je nasilje sasvim normalno ili se insistira da se o tome ne priča van porodice. Neretko se žrtve nasilja optužuju da su one same krive za to što im se dešava i opravdava se ponašanje nasilnika. Svaka fizička povreda nanesena od strane jače osobe je fizičko nasilje i imate pravo da zatražite zaštitu. Nikako niste vi krivi.

  NASTAVAK NA STRANI 2…

  Pages: 1 2