ZANIMLJIVO

ZASTRAŠUJUĆI EFEKTI OMIKRONA U ITALIJI: KORONA NAPREDUJE, SVE SE OTKAZUJE, PRIVREDA OČEKUJE GUBITKE OD 500 MILIONA EVRA

Podijelite sa prijateljima

ČETVRTI talas Kovida i soj Omikron počeo je već da daje negativne efekte u Italiji.

Otkazuju se, i pre Božića, rezervacije po hotelima i ugostiteljske usluge, jer se broj zaraženih značajno uvećava, a virus prenosi na neobične načine. Posebno zbog većeg stepena zaraze i bržeg širenja od Delte, jer su virolozi i imunolozi stigli do potvrde da je potrebno kraće vreme između zaraze i pojave prvih simptoma.

Do sada istraženo područje koje se odnosi na soj Omikron nema definitivne rezultate ali je potvrđeno na osnovu prvih istraživanja da se u izvesnoj meri redukuje zaštita vakcinama sa dve doze u odnosu na njegov originalni virus Delta.

Iako su simptomi zaraze kod vakcinisanih lakše prirode, urgira se na vakcinisane sa dve doze da što pre prime buster dozu, a posebno na nevakcinisane jer brzim razvojem virusa bolnice neće izdržati kada se stigne do vrha zaraze, a ona se najavljuje za januar.

Rezltat svega navedenog je neverovatno otkazivanje rezervacija turista u hotelima, restoranima za božićne praznike, otkazuju su banketi u firmama, smatra se da je oko 11 miliona Italijana odlučilo da ne krene na odmor za božićne praznike.

POPULARNO:  DA LI NAM PRETI NOVA OPASNOST?! OMIKRON MUTIRAO, OTKIRVENA NOVA PODVRSTA SOJA!

Otkazivanja, po sadašnjoj proceni, donose gubitak u italijanskoj ekonomiji od 300 miliona do pola milijarde evra. I tradicionalni restorani beleže pad zbog otkazivanja, do sada je 25 posto manje fakturisanog od decembra 2019 godine.

Otkazani su svi javni koncerti i javna okupljanja, koncerti će se ponuditi publici iz koncertnih i pozorišnih dvorana gde će kontrole posetilaca biti kapilarne.

U Italiji se najavljuje da ako se omikron bude brzo širio, za sada je identifikovano 28 slučajeva u sedam regiona, može se stići do dominantnog soja već krajem januara.

Ono što najviše zabrinjava jeste to što je otkriven slučaj osobe (30 godina) koja je stigla u Kalabriju preko Frankfurta i Rima iz Johanesburga, pre polaska u Afriku primila i treću dozu vakcine, bila negativna na polasku iz Afrike na urađenom testu ali stigavši u Kalabriju rezultirala pozitivna na omikron.

Neki regioni su zbog uvećane zaraze Delta virusom već prešli u tzv. žutu boju, od ponedeljka 20. decembra neki će već u narandžastu, što podrazumeva veće restrikcije, a večeras italijanska Vlada u saradnji sa sanitarnim Komitetom donosi odluku da se vanredno stanje pandemije produži do 31. marta 2022. godine.

Izvor: novosti.rs