SAVJETI

EVO NA KOJI NAČIN DO JAKOG IMUNITETA! ON JE PRVA LINIJA ODBRANE NAŠEG ZDRAVLJA

Podijelite sa prijateljima

Urođeni imunitet je onaj koji nosimo sa sobom iz majčine utrobe i on je prva linija odbrane našeg zdravlja, dok smo za formiranje i snagu stečenog imuniteta dobrim delom sami odgovorni, rekao je za Informer.rs fitnes trener Miloš Pešić

– Snaga stečenog imuniteta zavisi od našeg načina života, tačnije, od toga kako se hranimo, koliko smo fizički aktivni i kakav je kvalitet našeg sna. Kada se ovi parametri poslože, dobijamo skoro savršenu podlogu za jak imunitet i zdravo telo –  objašnjava Miloš.

Šta podrazumeva izbalansirana ishrana?

– Izbalansirana ishrana podrazumeva da u toku dana imamo redovne obroke, tri do četiri, zavisi od realnih potreba.

Miloš naglašava da jedan zdrav obrok treba da sadrži protein, kompleksne ugljene hidrate, zdrave masti i vlakna.

– Neredovna i loša ishrana dovodi do problema probavnog sistema, hormontalnog dizbalansa i samim tim do pada imunog sistema.

Jak imunitet u doba korone

– Sada u doba koronavirusa jak imunitet je vrlo važan za zdravlje čoveka. Pored uredne ishrane, redovne fizičke aktivnosti i redovnog sna postoji još jedna stavka koja pomaže pri jačanju imuniteta, a to je kompleks vitamina. Tada ćemo biti sigurni da smo učinili sve što je do nas – zaključuje Miloš.

POPULARNO:  OVAKO SKANDINAVCI ČISTE SVOJ DOM: ZBOG OVOG NE MORAJU DA BRIŠU PRAŠINU PO 2 NEDELJE

Fizička aktivnost

– Fizička aktivnost je jedan od glavnih alata za jačanje, kako tela tako i mentalnog sklopa – kaže Pešić za Informer.

Težinski trening u kombinaciji sa kradio treningom tri do četiri puta nedeljno pomoći će vašem telu da bude zdravo i funkcionalno, samim tim odoleva stresu koji emituje vaša sredina, objašnjava trener.

Redovan san

– Redovan san je nešto što znamo da zanemarimo često. Da bi san bio kvalitetan, mora biti dovoljno dug (šest do osam sati) i pored toga mora da se odvija u određenom vremenskom intervalu.

Naglašava da će odlazak na spavanje pre ponoći i buđenje u cik zore dati vašem telu adekvatan oporavak od prethodnog dana i elana za dan koji sledi.

Izvor: Informer