ZANIMLJIVO

EVO POSLA: TRAŽE SE DOBROVOLJCI DA DOBIJU KORONU!

Podijelite sa prijateljima

Prvo medicinsko ispitivanje na svetu u kojem je dozvoljeno namerno izlaganje ispitanika koronavirusu traži dobrovoljce radi razvoja boljih vakcina.

Istraživanje Univerziteta u Oksfordu pokrenuto je prošlog aprila, tri meseca nakon što je Britanija postala prva zemlja koja je odobrila ispitivanja koronavirusa na ljudima.

Njegova prva faza, koja je još uvek u toku, usredotočena je na otkrivanje količine virusa koja je potrebna za izazivanje infekcije, dok će druga imati za cilj da odredi imuni odgovor potreban da se spreči zaraza, objavljeno je u saopštenju.

Naučnici su blizu utvrđivanja najslabije moguće infekcije virusom koja osigurava da oko polovina ljudi koji su mu izloženi dobiju asimptomatski ili blagi kovid.

Zatim planiraju izložiti dobrovoljce – sve prethodno prirodno zaražene ili vakcinisane – toj dozi izvorne varijante virusa kako bi utvrdili koji su nivoi antitela ili imunih T-ćelija potrebne za sprečavanje infekcije.

“To je imuni odgovor koji tada treba podstaći novom vakcinom”, rekla je Helen Mekšejn, profesorica na Univerzitetu Oksford i voditeljka studije.

POPULARNO:  POSLE 20 GODINA REŠILA JE DA TUŽI MAJČINOG GINEKOLOGA ŠTO JE UOPŠTE ROĐENA: "TREBALA JE DA ODUSTANE OD TRUDNOĆE"

Rezultati će pomoći da budući razvoj vakcina bude mnogo brži i delotvorniji

Nalazi istraživanja pomoći će da budući razvoj vakcina bude mnogo brži i delotvorniji, stoji u saopštenju.

Imunolozi u svetu pokušavaju tačno da odrede nivo imune reakcije koju vakcina mora izazvati kako bismo se zaštitili od bolesti.

Kada se jednom taj nivo otkrije, potreba za masovnim ispitivanjima vakcina se smanjuje.

Naučnici su decenijama koristili ispitivanja na ljudima kako bi razvili tretmane protiv mnogih zaraznih bolesti, ali ovo je prvo poznato takvo istraživanje o kovidu.

Negativna strana istraživanja je rizik po zdravlje dobrovoljaca koji obole od koronavirusa, ali Oksford preduzima sve mere opreza.

Ispitanici moraju biti zdravi i imati od 18 do 30 godina.

Oni će biti u karantinu najmanje 17 dana, a svi koji razviju simptome dobiće Regeneronov lek – monoklonska antitiela Ronapreve.

Izvor: Alo.rs