ZANIMLJIVO

KINESKI UMETNIK AI WEIWEI: KORONA JE POBJEGLA IZ LABORATORIJE, REĆI ĆU VAM I KAKO TO ZNAM!

Podijelite sa prijateljima

Za kinesku covid politiku umjetnik kaže kako je ona psihološki rat kojim se želi pokazati za što je Kina zapravo sposobna.

Kad zapadni svijet pokušava razumjeti Kinu, to je poput škole nogometa koja pokušava shvatiti kako odigrati šahovsku partiju.

Ovdje se radi o dvije potpuno drugačije vrste sustava – imate previše povjerenja u vlastitu ideologiju ili jezik koji koristite, ali ne razumijete situaciju, kaže najpoznatiji kineski umjetnik i aktivist Ai Weiwei (64), koji je u intervjuu za The Telegraph govorio o kineskom “hladnom i okrutnom” odgovoru na covid pandemiju te Zimskim olimpijskim igrama koje će se od 4. do 20. veljače održati u Kini.

Weiwei se prvo osvrnuo na slučaj tenisačice Peng Shuai (36), koja je lani u studenome na kineskoj društvenoj mreži Weibo otkrila svoju aferu s bivšim zamjenikom premijera Zhangom Gaolijem (75). Sportašica je tad tvrdila kako je bila prisiljena na seks s njim.

Nakon te objave naprasno je nestala, ali dva tjedna kasnije vratila se u javni život i dala intervju u kojemu je povukla svoje tvrdnje.

POPULARNO:  UBICA MASTI: UZ POMOĆ OVOG DREVNOG INDIJSKOG ZAČINA SMRŠAJTE 10 KG ZA 3 MESECA!

– Ma, ona nije ‘MeToo’ pokret. Zapad se i u ovom slučaju opet zabunio. Svi u Kini to znaju, ali ako ste sportaš ili estradna zvijezda, uvijek ćete pokušati pronaći nekoga na što višoj političkoj poziciji da vas zaštiti, poput kišobrana.

Peng je bila u vezi s izuzetno moćnim čovjekom, jasno je kao dan da su bili ljubavnici – njihova afera bila je sporazumna, a privatne osjećaje koje je ona izrazila u objavi na Weibou, Partija je kasnije jednostavno ‘počistila’.

Zapad to ne razumije, ali u Kini nema privatnosti i individualne volje. Ondje sve pripada Partiji, vi ste vlasništvo Partije. Probajte se staviti u kožu te tenisačice. Što biste vi napravili na njezinu mjestu – želite li izgubiti sve, obitelj, prijatelje i karijeru – kako biste se svađali oko nečega što nije seksualno uvredljiv čin – govori Weiwei.

NASTAVAK NA STRANI 2…..