Skip to content

OMIKRON NIJE TAKO BEZAZLEN: IMUNOLOG TOMIĆ RAZBIO SVE PREDRASUDE, EVO ZAŠTO JE OVAJ SOJ OPASNIJI

  Podijelite sa prijateljima

  Tomić kaže da o deltakron varijanti korona virusa trenutno nema mnogo podataka.

  Nagli porast broja novozaraženih od korone je očekivan i logičan zbog činjenice da su dozvoljena okupljanja tokom novogodišnjih praznika, ocenio je za Prvi program Radio Beograda Tomić.

  Podaci pokazuju da se Omikron soj, 3 do 6 puta brže širi od Delta soja, što i doprinosi razvoju pandemije. Tomić ističe da se novi sojevi javljaju na dnevnom nivou, i da se neki od njih zapaze tek kada se prošire u populaciji.

  Naučni saradnik INEP-a objašnjava da Omikron ima značajno više mutacija i da zbog toga lakše zaobilazi “prvu liniju odbrane”, odnosno neutrališuća antitela stečena prethodnim zaražavanjem ili vakcinacijom.

  Zbog toga se i ne može isključiti ponovno zaražavanje, ali sa blažom kliničkom slikom koja, generalno, zavisi od ukupnog imunskog odgovora organizma.

  Uprkos pojedinim podacima koji pokazuju da omikoron varijanta češće napada gornje disajne puteve, odnosno da ređe izaziva upalu pluća, Tomić upozorava na oprez jer – kako kaže, nema još dovoljno naučnih podataka koji bi mogli da ukažu na težinu kliničke slike osoba zaraženih tim sojem.

  POPULARNO:  8 SAVETA ZA BOLJI PRINOS PARADAJZA: IMAĆETE ZDRAVE I JEDRE PLODOVE BEZ VELIKE MUKE

  Posebno, jer bi trebalo imati u vidu da Omikron ne mora da izazove lakšu kliničku sliku kod svih pozitivnih osoba.

  Tomić kaže da o deltakron varijanti korona virusa trenutno nema mnogo podataka – ne zna se da li je to pravi soj ili greška u interpretaciji sekvenciranja.

  Naglašava da je, u tom smislu, važna provera pouzdanosti informacija.

  – Dalji tok pandemije se ne može predvideti – očekuje nas, i prema informacijama SZO, neizvestan period u kome je važno da svaki pojedinac brine o sopstvenom zdravlju – pre svega kroz pridržavanje i poštovanje mera i vakcinaciju – zaključio je dr Sergej Tomić u emisiji Magazin Prvog programa Radio Beograda, uz uverenje da će i ova godina će biti u znaku borbe protiv korone.

  IZVOR: SRBIJADANAS