ZANIMLJIVO

STIŽE KORONA FRANKENŠTAJN?! JEZIVA ANALIZA STUČNJAKA ALI MOŽDA NIJE SVE TAKO CRNO

Podijelite sa prijateljima

Američki doktor Stjuart Kempbel Rej opisao je na koje bi sve načine u narednom periodu mogao da se razvija koronavirus i kakve su sve mutacije pred nama.

Doktor Stjuart Kempbel Rej, stručnjak za infektivne bolesti Univerziteta Džons Hopkins u američkoj državi Merilend, izazvao je salve komentara u svetu nakon najnovije analize toka pandemije koronavirusa, budući da i pored svih optimističnih predviđanja da dolazi kraj pošasti koja nas je zadesila pre dve godine, taj stručnjak veruje da to sve i nije baš tako.

Kempbel Rej, naime, tvrdi da zasad ne postoji nijedan razlog na osnovu kog bismo mogli da zaključimo da će KOVID-19 evoluirati u neku blažu formu bolesti, kao i da je teško reći da će virus vremenom postati manje smrtonosan

Kako podseća Sputnjik, zbog uzrokovanja blažih simptoma u odnosu na deltu, soj omikron je podstakao nade da to znači početak trenda kad će virus postati poput obične prehlade.

To jeste mogućnost, kako ukazuju stručnjaci, s obzirom na to da se virusi ne šire dobro ako brzo ubiju svog domaćina. Međutim, virusi ne postaju uvek manje smrtonosni tokom vremena, prenosi “Blic”.

Postepeno poboljšanje u zaobilaženju imuniteta pomaže virusu da preživi tokom dužih perioda.

Kad se prvi put pojavio SARS-CoV-2, niko nije bio imun. Ali, infekcije i vakcine su donele bar određeni imunitet većini sveta pa virus mora da se adaptira. A za svoju evoluciju ima više mogućih puteva.

POPULARNO:  SVEKRU I SVEKRVI NE DOZVOLJAVAM DA VIĐAJU UNUČE, I NIKAD NEĆU: EVO ZAŠTO!

Životinje bi mogle potencijalno da inkubiraju i oslobađaju nove sojeve.

Kućni ljubimci, jeleni i kune iz uzgajivačnica samo su neke od životinja ranjivih na koronavirus, koji može potencijalno da mutira u njima i skoči nazad na ljude.

Drugi potencijalni put je da sa omikronom i deltom u cirkulaciji ljudi mogu da dobiju duple infekcije koje bi mogle da dovedu do, kako je rekao dr Rej, “frankenvarijanti” (Frankenštajn + varijanta), hibrida sa karakteristikama oba soja. Kad se nove varijante razviju, teško je reći kakve bi mogle da se pojave. Na primer, omikron ima mnogo više mutacija od prethodnih sojeva.

Ali takozvana IHU varijanta, identifikovana u Francuskoj, ima 46 mutacija i deluje da se nije mnogo proširila.

Naučnici stalno ukazuju na javne zdravstvene mere, poput maski i vakcina, radi obuzdavanja pojave novih sojeva.

Iako je omikron bolji u izbegavanju imunog sistema od delte, vakcine i dalje nude zaštitu i busteri uvelike smanjuju verovatnoću od teškog oboljenja, hospitalizacije i smrti.

Izvor: Republika