SAVJETI

ZDRAVLJE DOLAZI IZ DEBELOG CREVA: OVI SIMPTOMI MOGU DA UKAŽU NA OPAKU BOLEST, A MOGU DA BUDU I BEZAZLENI

Podijelite sa prijateljima

Zdravlje creva povezuje se sa zdravljem celog organizma

Mnogi simptomi poput nerodovnog pražnjenja, krvi u stolici, nadimanja, bolova u trbuhu i mučnine mogu vas ozbiljno zabrinuti izazvati anksioznost. Iako su ovi simptomi povezani i sa najtežim bolestima, kao što je tumor debelgo creva, vrlo je važno naglasiti da postoje i druga stanja, koje prate slični ili isti simptomi.

Nervozna creva ili iritabilni kolon

Sindrom iritabilnog kolona je najčešće hronično stanje koje karakterišu bol u stomaku i poremećen ritam pražnjenja stolice, a dobro je znati da je to najčešće oboljenje sistema organa za varenje.

Postoje brojne teorije o uzrocima nastanka ovog stanja, ali nijedna teorija nije kompletna.

Jedna sugerirše da sindrom nastaje zbog pojačanih, abnormalnih kontrakcija debelog i tankog creva.  Jake kontrakcije creva uzrok su grčeva u stomaku, ali poremećaj motiliteta creva ne objašnjava kliničku sliku kod svih pacijenata i nejasno je da li je ona samo jedan od simptoma bolesti ili njen glavni uzrok.

Čini se da osobe koje imaju sindrom iritabilnog kolona često pate od pojačane psihičke napetosti i stresa. Poznato je da napetost i stres mogu izazvati probavne tegobe, ali teško je reći da su oni njen uzrok. Uprkos svemu, psihijatri su upoznati sa ovim stanjem, pa se za lečenje savetuje i minimalna doza antidepresiva, jer se pretpostavlja da se uzrok krije u nedovoljnoj količini seratonina.

Intolerancija na određenu hranu takođe prati „nervozna creva“, što može da znači da su alergije uzrok. Određene vrste hrane zaista pogoršavaju simptome sindroma iritabilnog kolona. To su mlečni proizvodi (laktoza), mahunarke, čijom se razgradnjom  stvaraju velike količine gasova.

POPULARNO:  DA LI JE PAMETNO DA SUŠITE VEŠ NAPOLJU PO EKSTREMNOJ VRUĆINI? ODGOVOR MOŽE DA VAS ŠOKIRA

Kod sumnje na intoleranciju, najbolji pristup je takozvana „eliminaciona dijeta”, kojom isključujemo iz ishrane određene grupe namirnica.

Dobro je znati da se ovo stanje javlja i  kod mlađih osoba, a dva puta se češće dijagnostikuje kod žena.

Na koje simptome da obratim pažnju?

Simptomi su mnogobrojni i kao što smo naveli mnogi od njih upućuju na ozbiljnija stanja i bolesti. Tako se mogu javiti:

  • Bol u trbuhu ( grčeviti bolovi, „šetajućeg” karaktera , promenjljivog intenziteta)
  • Naizmenična smena proliva i zatvora
  • Učestale, meke, tanke, sluzave, oskudne stolice
  • Zatvor od nekoliko dana ili nedelja
  • Osećaj nedovoljnog pražnjenja creva
  • Nadimanje
  • Pojačani gasovi
  • Rani osećaj sitosti 
  • Mučnina i gorušica

Imam sve simptome, da li mogu da se opustim?

Jedina osoba koja može da vam da dijagnozu je gastroenterolog. Stvar koja je od presudnog značaja, svakako je krvna slika i status gvožđa u krvi. Na osnovu razgovora sa pacijentom, lekar će predložiti dalje pretrage, na osnovu kojih će moći definitivno da utvrdi da li je simptom nervoznog creva u pitanju. 

Kako se leči ova bolest?

Terapija uključuje posebnu dijetu i probiotike. U zavisnosti od psihičkog stanja i nivoa stresa kod obolele osobe, mogu se uključiti aksiolitici, antidepresivi, a često i psihoterapija.

Izvor: najzena